foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u razgovoru za emisiju ‘Živjeti put nade’ Hrvatskog radija koja je inače namijenjena Hrvatima izvan domovine, govorio je o važnosti sudjelovanja u izborima za Europski parlament, prenosi Informativna katolička agencija.

Nadbiskup Puljić podsjetio je na starozavjetni poticaj da treba „birati sposobne i bogobojazne“.

„Ipak nam je jako stalo, meni kao vjerniku, stalo mi je da netko tko razumije tu povijest, tko na povijest Europe gleda Božjim očima, da ipak ima osjećaj za Boga. Mi smo svjesni da je kod stvaranja Ustava EU, sv. Ivan Pavao II. 2003. g., upravo kad se vratio iz Zadra iz svog trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj, u kontinuitetu sedam tjedana svaki put kad se obraćao sa svog prozora u Vatikanu, poticao stvaratelje Ustava: ‘Nemojte zaboraviti kršćanske korijene i nemojte zaboraviti staviti Boga u Ustav’. Europa je dužna toj stvarnosti svoju sadašnjost i budućnost! Nisu ga poslušali. Ali Papa se nije umorio. Unijeli su misao da je kršćanstvo ipak pridonijelo, ali Boga nema u Ustavu. Hoću reći, s time nije završila naša borba. Zato sam rekao da treba birati bogobojazne, ako želimo sigurnost na sigurnim temeljima. Zato je važno izaći na izbore i između onoga što se nudi, birati najbolje. Birati najsposobnije. I birati nadasve, po mojoj preporuci, one koji do Boga drže. Birati one koji drže do Crkve, do svetinja i svega onoga na čemu je Europa stasala“, potaknuo je nadbiskup Puljić.

Osim toga upozorio je i na one koji se deklariraju kao kršćani, a zastupaju poganska načela: “Trajna je Božja riječ koja nam je ostavljena u polog kao naš Ustav, naše pravilo, naše ponašanje. U tom kontekstu, netko može biti nominalno demokršćanin, ali možda je zaboravio na ovo – gdje se njegovo djelovanje, njegova socijalna angažiranost, njegova politika treba nadahnjivati. To se zaboravlja, i ide pod ‘firmom’ demokršćana, a možda zastupa poganska načela.“, istaknuo je mons. Puljić.

Rekavši da Europska unija ima pozitivnih i negativnih odrednica, mons. Puljić podsjetio je na sv. Ivana Pavla II.

„On je sanjao i govorio o Europi od Portugala do Urala… Europa je utemeljena na svetačkoj krvi i mučenicima koji su širili evanđelje. Europa je nezamisliva bez njih. U tom kontekstu je važna i naša izborna aktivnost ili angažiranost građana i u izbornom dijelu života društva. Važno je sudjelovati, ne samo u ovim izborima za EU parlament, nego i u svim drugim izborima, kad god su izbori. Izbori su način da možemo neke stvari mijenjati, da možemo neke stvari poboljšati. Ako mi prepustimo, ne idemo, pasivni smo, a onda sutra galamimo, pitamo se ‘Zašto’, e onda smo svi sukrivci. Potrebno je sudjelovati, dakle“, potaknuo je nadbiskup Puljić i zaključio: „Potrebna nam je nadasve duhovna snaga koju Crkva, nadam se, ima. Ne mora čovjek biti samo fizički jak i stabilan. Mora biti moralno jak. U tom kontekstu, pozvani smo i prozvani biti i u ovom vremenu svjetlo svijeta i sol zemlje“.

Izvor: narod.hr/ika.hkm.hr