Viktor Orban Judit Varga
Foto: Facebook / Viktor Orban, s ministricom pravosuđa Judit Varga

Ovoga tjedna mađarska Vlada je putem ministrice pravosuđa Judit Varge predložila parlamentu amandman koji bi trebao ući u Ustav. Ukoliko se amandman izglasuje u Ustavu će pisati: “Mađarska štiti pravo djece na samoidentifikaciju prema spolu pri rođenju i pruža obrazovanje temeljeno na ustavnom identitetu naše zemlje i kršćanskoj kulturi” i “majka je žena, otac je muškarac”, objavio je francuski list Le Monde.

Inače, sredinom svibnja mađarski parlament je izglasao zakon koji je predložila Vlada premijera Viktora Orbana, a kojim se zaustavilo zakonsko prepoznavanje spola takozvanih “transrodnih” osoba.

Prema tom zakonu Mađarska je u pravni sustav uvela pojam “spol pri rođenju” s definicijom da je “biološki spol određen primarnim spolnim karakteristikama i kromosomima”. “Spol pri rođenju” tako je zamijenio “rod” u civilnom registru, a zakonom je također zabranjeno mijenjanje ovog unosa. Za ovaj zakon glasovala su 134 mađarska zastupnika, od njih ukupno 199.

Viktor Orban obnaša svoj četvrti mandat na premijerskoj funkciji te se smatra predvodnikom pokreta nove, suverenističke desnice koja se protivi globalnoj ljevici, takozvanoj “liberalnoj demokraciji” te njihovim nusproduktima – političkoj korektnosti i “rodnoj teoriji”.

Podsjetimo, rodna teorija je često utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, te da on ovisi o osjećajima pojedinca.

Također, u Orbanovoj Mađarskoj već su prije ukinuti takozvani “rodni studiji”, a početkom svibnja mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija Istanbulska konvencija.

Tom deklaracijom Mađarska nije tek odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju, već je Vladi poručila da lobira u Europskoj uniji za njeno odbijanje.

Izvor: narod.hr