Foto: snimka zaslona

Hrvatska za početak cijepljenja protiv koronavirusa provodi intenzivne pripreme. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako smo već sada osigurali cjepivo za više od 50% stanovništva. Važno je da s cijepljenjem počnemo što prije, smatra.

Capak kaže da su napravili prvi nacrt plana sa svim do sada poznatim elementima. Mnogo je još podataka koje ne znaju.

– Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a, i to s tri proizvođača. Nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima. Ali već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva. Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača AstraZeneca koje je u vrlo visokoj trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kada će biti spremno – ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro, rekao je Capak u emisiji “U mreži Prvog”. Dodao je kako će se, kad se saznaju nuspojave, znati i daljnji elementi za plan.

– Ima nekih najava da bi Pfizerovo cjepivo moglo prvo biti spremno. I s Pfizerom smo sklopili ugovor, naručili smo milijun doza, ali konačan broj ćemo doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama. Mi ćemo početi rano cijepiti, bit ćemo među prvima u svijetu, rekao je.

– Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komorbiditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju – zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojski. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepiva dobiti, rekao je.

Cjepivo će biti dobrovoljno i besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.

Šimić: 37-godišnjak koji je umro u osječkoj bolnici bio je pretio

Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, koja je sekundarni COVID centar za oboljele s područja Osječko-baranjske županije, kaže da je trenutačno u našičkoj bolnici 36 zaraženih, a u tijeku je transfer još 10 pacijenata. Kapacitet im je 50 pacijenata.

– Do sada je u našoj bolnici preminulo šest osoba. Jučer je preminulo pet osoba od kojih je dvoje bilo mlađe životne dobi, što je upozorenje svima nama da se bolest COVID-19 ne smije podcijeniti. Kod jedne osobe radilo seo prethodnom komorbilitetu maligne bolesti, dok se kod druge, prema mojim spoznajama, radilo samo o pretilosti kao rizičnom faktoru, rekao je.

Capak: Naši su brojevi zabrinjavajući

– Jučer smo imali preko 2500 novih slučajeva. Ne znamo koliki će brojevi biti danas. Oni su zabrinjavajući jer se iz tih novooboljelih generiraju i teže oboljeli i oni koji će trebati respirator i oni koji će, nažalost, na kraju umrijeti. Dobro je što je tjedni postotni rast, koji je prije dva tjedna bio 100%, pao i prošli je tjedan iznosio 4,2, rekao je Capak. Dodao je da Stožer civilne zaštite RH donosi mjere, ali ih lokalni stožeri predlažu.

– Nacionalni stožer je omogućio lokalnim stožerima do prema potrebi donesu strože mjere, istaknuo je Capak uputivši poziv županijskim stožerima da predlože mjere.

– U Hrvatskoj je trenutačno udio zaraženih u broju ukupno testiranih 28 posto, rekao je.

Ravnatelj našičke bolnice kaže da su i oni, kao i sve ostale bolnice, u posljednje vrijeme imali određenih problema pri nabavi lijekova i opreme, ali, kako je naglasio, nijednom pacijentu nije bio uskraćen lijek.

Izvor: narod.hr/HRT