Foto: Getty images (Fotomontaža: Narod.hr)

Mala bolnica iz Brežica u Sloveniji dospjela je na naslovnicu Večernjeg lista u kampanji protiv priziva savjesti i za to da porezni obveznici plaćaju prekid života nerođene djece u Hrvatskoj.  Navode da se zbog “loših uvjeta u Hrvatskoj i sve većeg pozivanja medicinskih djelatnika na priziv savjesti, 58 Hrvatica odlučilo za pobačaj u susjednoj državi”.

Večernji list je na svojim stranicama 28. travnja objavio članak naslova “Bolnica u koju Hrvatice idu na abortus. Dr. Končar: Zarađivati na pobačaju nije etično”.

Je li riječki ginekolog – suprug predsjednice Komore primalja izvor lažne informacije o pobačaju bez anestezije zbog priziva savjesti?

Predstojnica ginekološkog odjela i rodilišta u Brežicama, dr. Nataša Končar izjavila je da “ginekolozi u Brežicama nemaju priziv savjesti, niti bi liječnik s prizivom savjesti tamo mogao dobiti posao” te dodala da su “u Sloveniji to apsolutno izuzeci. Sada je to valjda “cool” pa se misli da si svetiji od sveca ako ne radiš pobačaj.”

“U Sloveniji je pobačaj dostupan i besplatan i broj pobačaja je pao. U Sloveniji je ukupan broj pobačaja s 40 na tisuću žena u dobi od 15 do 49 godina 1981. godine, danas pao na osam pobačaja”, kaže Končar, koja smatra kako je za takvu sliku zaslužna edukacija, kako ukupne javnosti tako i kroz školski sustav, te besplatna kontracepcija. Ona navodi kako je sada imaju bar 25 posto više poziva i upita.

Istu temu obradio je i RTL pod naslovom “Sve više Hrvatica ide u Sloveniju na pobačaj: ‘Do 12. tjedna ne pitamo zašto su to odlučile napraviti’”.

“U zadnja 3 mjeseca se za 25 posto povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice. Naime, u Sloveniji 10 ginekologa/inja (3 posto) odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj 60 posto. Zbog toga ne čudi da sve veći broj Hrvatica ide preko granice na zahvat, što su primijetili i tamošnji liječnici”, ističe RTL, koji je svoj naslov donio samo na temelju zadnja tri mjeseca.

(VIDEO, FOTO) Dr. Markić: Temelj robovlasništva bila je neistina da “crnac nije čovjek”, temelj pobačaja je neistina da “nerođeno dijete nije čovjek”

Cijena pobačaja u Sloveniji i do 600 eura, a broj pobačaja se smanjuje

Također cijena pobačaja od 200 eura koju je Večernji naveo nije fiksna.

Prema dobivenim informacijama iz telefonskog razgovora s medicinskim osobljem na odjelima ginekologije različitih bolnica, cijena pobačaja u Sloveniji varira od bolnice do bolnice pa se kreće i do 600 eura koliko traže u Novom Mestu.

Broj pobačaja se smanjuje iz godine u godinu

Google ručno manipulira tražilicom kako bi suzbio pro-life i konzervativne vijesti

U Brežicama, prema podacima iz javnih izvješća na web stranicama vidljivo je da se broj pobačaja koji uključuju medicinski zahvat smanjivao i nešto sitno uvećao kod pobačaja pomoću lijekova.

  • 2015. godine je bilo 73 pobačaja (zahvata) i 101 pobačaj pomoću lijekova
  • 2016. godine je bilo 37 pobačaja (zahvata) i 130 pobačaja pomoću lijekova
  • 2017. godine  je bilo 28 pobačaja (zahvata) i 121 pobačaj pomoću lijekova
  • 2018. godine je bilo 33 pobačaja (zahvata) i 129 pobačaja pomoću lijekova

U ostalim bolnicama broj pobačaja uglavnom se smanjivao.

Opća bolnica Celje

  • 2016. godine je bilo 365 pobačaja (zahvata) i 294 pobačaja pomoću lijekova
  • 2017. godine je bilo 288 pobačaja (zahvata) i 377 pobačaja pomoću lijekova
  • 2018. godine je bilo 297 pobačaja (zahvata) i 393 pobačaja pomoću lijekova

Bolnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Opća bolnica Izola – blizu granice s Istrom

Bolnica Ptuj- blizu granice kod Krapine

Od 10 bolnica koje smo zvali – u 6 dolaze hrvatske pacijentice

Prema podacima koje smo doznali kroz telefonske pozive 10 od 14 općih bolnica u Sloveniji – u 6 dolaze i hrvatske pacijentice, u jednoj strane pacijentice šalju u bolnicu u Ljubljanu, u jednoj su rekli da nisu do sad primili hrvatske pacijentice za pobačaj, a u dvije nismo uspjeli doći do ginekologije.

Broj pobačaja u Hrvatskoj

U RH žena može legalno izvršiti pobačaj bez dozvole povjerenstva, ukoliko se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana.

Tijekom 2017. godine (podaci za 2018. još nisu dostupni) prijavljen je 6.145 pobačaj, od čega 2.416 legalno induciranih pobačaja, što čini 7 legalno induciranih pobačaja na 100 poroda.

U 2017. godini najviša je stopa prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi bila u Istarskoj županiji, a najniža stopa je evidentirana u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, RH ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1.000 živorođenih nego susjedne zemlje i Europska Unija.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najveći broj legalno induciranih pobačaja 2017. izvršeno je u KB Merkuru, čak 442, zatim u OB Pula 263 i u KBC-u Rijeci 240 pobačaja, dok u DZ Metković nije zabilježen nijedan.

(FOTO) Za mainstream medije priziv savjesti je ‘uznemirujući problem’: Pogledajte kako izvještavaju o njemu

Iz navedenog je vidljivo da bolnice u Hrvatskoj izvršavaju pobačaje i da je medijska hajka na priziv savjesti liječnika i osoblja neopravdana. Osim u Metkoviću u svim ostalim zdravstvenim ustanovama koje imaju uvjete za izvršavanje abortusa, u 2017. godini izvršen je barem 1 legalno inducirani pobačaj.

U nedavnom razgovoru za portal Narod.hr Ana Marija Marković, hrvatska suradnica globalne platforme CitizenGO koja je pokrenula novu inicijativu Zaštitimo pravo na priziv savjesti! upozorila je na činjenicu da samo totalitarni režimi uskraćuju pravo na priziv savjesti.

“Pravo na priziv savjesti dragocjena je civilizacijska tekovina koju moramo sačuvati. Liječnicima povjeravamo svoj život i živote naših najmilijih kad smo najranjiviji. Selektivni priziv savjesti ne postoji. Samo totalitarni režimi uskraćuju pravo na priziv savjesti i postavljaju državu kao vrhovnog moralnog suca. To je uvijek ima katastrofalne posljedice”, naglasila je Marković.

Izvor: narod.hr/Večernji list/RTL