MAKARSKA (IKA)

Već tradicionalno splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, pred Božić i Uskrs, pohađa Makarsku koja je bila sjedište nekadašnje Makarske biskupije. Tako je bilo i ove godine na petu korizmenu nedjelju 7. travnja.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je u katedrali Sv. Marka, a u koncelebraciji su bili župnik mons. Pavo Banić, župni vikar don Ante Kelava i nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber. Asistirao je đakon župe sv. Marka don Andrej Marić.

Osvrnuvši se na ulomak evanđelja o ženi zatečenoj u preljubu, nadbiskup je u homiliji kazao kako pismoznanci i farizeji Učitelja žele učiniti učenikom, stavljajući ga u tešku situaciju i vjerujući kako se neće izvući. Pred Isusa dovode grešnicu koja je po Mojsijevu zakonu trebala biti kamenovana. Pojasnio je da su „ženu svi oni koji su držali kamen u ruci, kamenovali prezirom, osudom i poniženjem i prije nego su bacili kamen na nju“. U nastavku mons. Barišić je naglasio kako Isus uči prijeći od zakona prema milosrđu. „Most od zakona prema milosrđu je u grešnosti svakoga od nas. Svi smo potrebni milosrđa. Isus je u ovoj situaciji učinio nešto važno i za nas danas, razlikovao je grijeh od grešnika. Iz ljubavi prema nama, došao je rastaviti grijeh od osobe, kako bi svaki čovjek imao svoje dostojanstvo“, pojasnio je. Istaknuo je kako Isus sa svojim milosrđem „daje budućnost našem prašnjavom životu i ne dopušta da se zatvorimo u prošlost naših grijeha“, a tumačeći liturgijska čitanja, pozvao je vjernike da poput sv. Pavla, budu spremni očistiti blato iz svoga života, snagom Kristova milosrđa. Zaključujući homiliju, nadbiskup je potaknuo okupljene vjernike, da „u vremenu korizme ostvare plan Isusova milosrđa za naše živote kroz molitvu, pokoru kojom čistimo naše duše te vršeći djela ljubavi“.

Misno slavlje animirao je katedralni zbor, a riječi zahvale nadbiskupu Barišiću uputio je župnik mons. Banić. Istaknuo je „da je nadbiskupova prisutnost velika podrška svim župljanima na putu koji je svima pokazao Isus Krist“.