ZAGREB (IKA)

Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije održat će se u subotu 18. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji. Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je zajedničko Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Prema programu koji je 5. travnja objavio Počasni bleiburški vod komemoracija započinje u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na groblju u Unterloibachu. Oko 11.20 kreće procesija od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju.

Središnja komemoracija u povodu 73. godišnjice bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U 12 sati je početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije. Početak mise je u 12.05 sati. Nakon mise u 13.35 sati je molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti a u 13.45 polaganje vijenaca uz spomenik na Bleiburškom polju. Komemoracija završava u 14 sati obraćanjem glasnogovornika Počasnog bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše.

Počasni bleiburški vod je osigurao, kao i proteklih godina, besplatan prijevoz hodočasnikâ autobusima iz Zagreba u Bleiburg. Polazak autobusa je od 5 do 6 sati ujutro s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Daljnje obavijesti vezano uz komemoraciju mogu se pratiti na Facebook stranici www.facebook.com/POBLV/.