SARAJEVO (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić, u nazočnosti generalnog vikara mons. Slađana Ćosića, primio je u ponedjeljak, 11. svibnja u prostorijama nadbiskupske rezidencije zamjenika gradonačelnika Sarajeva Milana Trivića. Povod za razgovor bila je najavljena misa u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga u subotu, 16. svibnja.

Dogradonačelnik Trivić zahvalio je za susret i uputio o na negativne reakcije pojedinih građana Sarajeva, kao i raznih udruga unutar zemlje i izvana, na vijest o najavljenoj misi za žrtve Bleiburga u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, izrazio je spremnost gradskih struktura i vlasti da se poradi na spuštanju nastalih tenzija kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Kardinal Puljić je, prije svega, izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time i sa zločinima totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam. Pojasnio je da se Katolička Crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom. Upravo to je bila prvotna i jedina nakana slavljenja najavljene mise, koju kardinal Puljić, uime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije koronavirusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu. S jednakim pijetetom kardinal Puljić redovito sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Židovske zajednice u Sarajevu. Kao član Međureligijskog vijeća BiH sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu.

Izražena je nada da će isti oni koji su pridonijeli stvaranju negativne klime, pomoći da Sarajevo bude grad suživota i dijaloga, izvijestila je Katolička tiskovna agencija BK BiH.