Sud australske države Victoria osudio je u srijedu 13. ožujka Melbourneu kardinala Georga Pella (77) na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka devedesetih godina prošlog stoljeća dok je bio pomoćni biskup Melbournea. Sudac Peter Kidd također je odredio da tri godine i osam mjeseci nema pravo na uvjetni otpust.

Bivši pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice i član Vijeća kardinala australski kardinal George Pell krivim je proglašen 11. prosinca prošle godine. Od lipnja 2017. nije u službi dok traje suđenje, a papa Franjo potvrdio je preventivne mjere koje je kardinalu Pellu odredio mjesni ordinarij po povratku u Australiju – da mu je do završetka postupka zabranjeno vršenje svećeničke službe i bilo kakav dodir s maloljetnicima. Kardinalu Pellu je 27. veljače opozvana sloboda uz jamčevinu te je u pritvoru u Melbourneu čekao izricanje kazne. Kardinal se i dalje izjašnjava nevinim, a njegova žalba na presudu razmatrat će se 5. i 6. lipnja, izvještava Vatican News.

Sudac Kidd u obrazloženju presude između ostaloga predbacio je kardinalu „iznimnu aroganciju“ u tijeku suđenja i izostanak kajanja, no uzeo je u obzir njegove godine i zdravstveno stanje. Također je istaknuo da se vodio isključivo svjedočenjem u tijeku suđenja te kardinal nije „žrtveni jarac“ za „navodne pogreške“ Katoličke Crkve. Polusatno izricanje presude bilo je u izravnom televizijskom prijenosu.

Sveta Stolica 26. veljače pridružila se izjavi predsjednika Australske biskupske konferencije u vezi s presudom kardinalu te će do rješavanje žalbe njegova pravnog tima „zajedno s australskim biskupima moliti za sve žrtve zlostavljanja te će učiniti sve što je moguće kako bi osigurali da Crkva bude sigurno mjesto za sve, posebno mlade i ranjive“. Nakon rješavanja žalbe otvorit će kanonski postupak.

Kardinal Pell prvi put je pozvan svjedočiti pred Kraljevskom australskom komisijom koja istražuje seksualno zlostavljanje godine 2014. Između prosinca 2015. i veljače 2016. suočio se s daljnjim optužbama da je 70-ih godina štitio druge svećenike zbog zlostavljanja počinjenih nad djecom. Odgovorio je australskoj komisiji putem videokonferencije iz Rima 29. veljače 2016. te je negirao da je bio upućen u događaje u svojoj biskupiji Ballarat. U listopadu 2016. kardinala su ispitivali australski odvjetnici u Rimu u vezi s optužbama za pedofiliju u njegovoj bivšoj biskupiji Melbourne.