Karlovačka udruga koja okuplja vjernike obratila se Ustavnom sudu: Smatraju da je odluka o ograničavanju broja ljudi na misama - diskriminatorna

 

Iz karlovačke udruge nam javljaju da je navedena odluka Vlade diskriminatorna i da se njom povrijeđena osnovna ljudska prava zajamčena Ustavom.

Humanitarna udruga “Isusove i Marijine ruke” iz Karlovca podnijela je Ustavnom sudu RH prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti i ukidanje odluke Vlade RH i Stožera Civilne zaštite o ograničenju broja vjernika koji smiju prisustvovati misnim slavljima na 25 osoba po crkvi.

Iz karlovačke udruge nam javljaju da je navedena odluka Vlade diskriminatorna i da se njom povrijeđena osnovna ljudska prava zajamčena Ustavom.

– Donesena mjera diskriminatorna je za pripadnike svih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj jer su u isto vrijeme pandemije kazališta i kina otvorena s tim da mogu primiti onoliko posjetitelja koliko je u skladu sa veličinom fizičkog prostora (4 m2 po jednoj osobi), pa je potpuno neprimjereno da na sv. Misama može biti samo 25 osoba bez obzira na veličinu (kvadraturu) crkve, dok u trgovačkim centrima, tramvajima, radnim prostorijama, školama i fakultetima vrijedi drugačiji kriteriji. Stoga su vjernici dovedeni u neravnopravan položaj i prekršeno je osnovno ljudsko pravo na slobodu ne samo vjernika katolika, nego i vjernika svih konfesija, kažu u udruzi.

U tom smislu, dodaju, pozivaju sve zainteresirane, sve pojedince i pravne osobe, sve volontere i aktiviste da nam se pridruže kroz suradnju i sudjelovanje u našim projektima.

– Međusobna solidarnost, pomaganje potrebitima i zajedništvo ono su što nas čini ljudima, konkretna djela ljubavi i milosrđa ono su što nas čini kršćanima, kažu još u ovoj udruzi koja okuplja vjernike.

IZVOR:https://kaportal.net.hr/