British PM Johnson
Foto: Fah

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je prebolio COVID-19 2020., nakon toga  je primio drugu dozu cjepiva u lipnju 2021. Sada, vrlo brzo nakon cijepljenja, mora u samoizolaciju zbog susreta s ministrom zdravstva koji je bio pozitivan. Sasvim druga situacija od premijera Plenkovića koji se prošlo ljeto susreo i zadržao u razgovoru s Novakom Đokovićem.

Premijer Johnson i ministar financija Sunak sada moraju u samoizolaciju nakon kontakta s ministrom zdravstva Sajidom Javidom, koji je bio pozitivan na koronavirus, piše BBC

 

U početku je rekao da se neće morati izolirati, jer će sudjelovati u pilot programu koji umjesto toga uključuje svakodnevno testiranje na koronavirus. Ali oporbene stranke rekle su da da postoji “jedno pravilo za njih, a drugo za nas ostale”.

Premijer je kasnije rekao da su “nakratko” razmišljali o sudjelovanju u tom pilot programu, te ipak odlučili da ide u samoizolaciju.

Pravilo je da svaka osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženim mora biti u samoizolaciji 10 dana, pa tako i premijer Johnoson koji je nedavno cijepljen s drugom dozom cjepiva.

Johnson i Sunak će, međutim, sudjelovati u pilot-programu koji im omogućava da nastave s radom iz ureda i da se izoliraju samo kada nisu na poslu. ”Da bi mogli raditi iz Downing Streeta, svakodnevno će se testirati”, objavio je ured. ”Tijekom tog razdoblja, vodit će samo ključne poslove vlade”.

Sve ovo dolazi uoči ukidanja pravila zaključavanja u Engleskoj od sutra.

Gotovo sva zakonska ograničenja trebaju prestati, uključujući ograničenja broja ljudi koji se mogu sastati, i noćni će se klubovi ponovo otvoriti, ali pravila samoizolacije ostat će.

Podsjetimo, Johnson je sredinom ožujka primio prvu dozu AstraZenecina cjepiva protiv koronavirusa u bolnici Sv. Tome u Londonu, gdje se u travnju 2020. tri dana liječio od Covida-19 na odjelu intenzivne njege. Tada je u bolnici dobivao kisik preko sonde u nosu pošto se zarazio virusom i ozbiljno razbolio. Poslije je rekao da je bio tako bolestan da je bio pripremljen plan o tome kako objaviti informaciju o njegovoj smrti.

Izvor: narod.hr/BBC