Rektor katoličkog bogoslovno sjemeništa u Münchenu izjavio je da dopušta otvoreno homoseksualnim muškarcima da uđu u sjemenište i budu posvećeni za svećenike, protivno nauku Sveopće Crkve.

Na pitanje u intervjuu lokalnoj novinskoj kući Münchner Kirchenzeitung kako se nosi s kandidatima koji su otvoreni homoseksualci, vlč. Wolfgang Lehner je rekao: “Nije samo pitanje pripreme idealnih kandidata za idealnu svećeničku službu.”

“Seksualnost je uvijek dio osobnosti, njen aspekt”, rekao je.

“Mi sudimo i pratimo ljude kao cjelovite osobe. Zato mi je teško reći: ‘Ne, netko mi uopće nije prikladan jer je homoseksualac’ ili ‘netko je prikladan jer je homoseksualac’ Kad mi netko dođe, predstavi se i kaže: ‘Usput, ja sam homoseksualac’, prvo to pokušavam procijeniti u kontekstu cjelokupnog profila podnositelja zahtjeva.”

“Način na koji se predstavlja, kako se pokazuje? Ako smo ga odlučili primiti [u bogosloviju], onda gledamo koliko je to pitanje prisutno, koliko je aktualno.”

“Ali, ako primijetim da gledam koherentnu osobnost koja može staviti stvari u perspektivu, nekoga tko ima zdrave odnose s muškarcima i ženama, tko se ne mora stalno baviti svojom seksualnom orijentacijom, onda ne bih rekao apriori da se ne može zarediti, jer se radi o većoj složenosti”, zaključio je Lehner.

Na pitanje Münchner Kirchenzeitunga isključuje li nekoga “sama činjenica da je homoseksualac” od ređenja za svećenika, Lehner je odgovorio: “Pozitivan kriterij za mene je: može li netko izgraditi zdrave i dobre odnose s muškarcima i ženama, imamo li razumna pretpostavka da će ovo trajati cijeli život?”

U uputama iz 2005. godine, koje je potpisao papa Benedikt XVI., Kongregacija za katolički odgoj ponovila je stav Crkve da “u skladu s Kongregacijom za bogoštovlje i stegu sakramenata, smatra potrebnim jasno reći da Crkva, iako duboko poštujući osobe o kojima je riječ, ne može primiti u bogoslovno sjemenište ili u Sveti red one koji prakticiraju homoseksualnost, pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili podržavaju takozvanu ‘gay kulturu’.”

“Takve se osobe, naime, nalaze u situaciji koja ih ozbiljno ometa u ispravnom odnosu prema muškarcima i ženama”, nastavlja se u uputama. “Nikako se ne smiju zanemariti negativne posljedice koje mogu proizaći iz zaređenja osoba s duboko ukorijenjenim homoseksualnim sklonostima.”

U slučaju homoseksualnih sklonosti koje su “samo izraz prolaznog problema”, kao što je “adolescencija koja još nije nadiđena”, dokument navodi da se “takve sklonosti moraju jasno nadvladati najmanje tri godine prije ređenja za đakonat.”

Bogoslovno sjemenište sv. Ivana Krstitelja u Münchenu pripada jurisdikciji kardinala Reinharda Marxa, nadbiskupa Nadbiskupije München i Freising. Marx je bio na čelu Njemačke biskupske konferencije od 2014. do 2020. te je nepokolebljivi zagovornik i vođa Sinodalnog puta.

Godine 2022. njemački su biskupi usvojili novi crkveni zakon o radu koji dopušta službenicima Crkve da otvoreno žive u situacijama suprotnim katoličkom moralnom učenju, odnosno homoseksualnim ili “ponovno vjenčanim” vezama. Sinodalni put odobrio je dokument u rujnu 2022. u kojem se navodi da homoseksualni čini “nisu griješni” i “nisu intrinzično zlo”, što je izričito u  suprotnosti s katoličkim učenjem. Četrdeset od 56 njemačkih biskupa (71%) glasalo je za tekst koji predlaže preokret crkvenog učenja o homoseksualnosti.

https://www.quovadisecclesia.com/