Foto: gettyImages

Poljak kojem je dijagnosticirano oštećenje mozga nakon traume te koji je bio u središtu pravne bitke, preminuo je u Engleskoj.

Pravnu i diplomatsku bitku da se sredovječnog pobožnog katoličkog oca održi živim više poljskih komentatora opisalo je kao “bitku sa kulturom smrti”.

Preminulom muškarcu, poznatom kao RS, isključena je hidratacija i hranjenje 14. siječnja, mjesec dana nakon sudske odluke od 15. prosinca 2020. kojom je Sveučilišnim bolnicama Plymouth NHS Trust dozvoljeno da ukinu “liječenje” RS-u.

Poljski državljanin umro je ranije danas usprkos višetjednim parnicama njegove obitelji i poljske vlade koja mu je dodijelila diplomatski status, kao i mnogim peticijama ljudi u Poljskoj i širom svijeta britanskoj vladi da pusti RS-a pod skrb njegove vlade, piše Life Site News.

Loše nazvani “nalog o transparentnosti” čini ilegalnim objavljivanje detalja ili fotografija koje ugrožavaju anonimnost RS-a, njegove supruge, djece, liječnika, bolnice i članova njegove roditeljske obitelji. Bez obzira na to, poljski mediji su objavili fotografije i video snimke tog čovjeka u bolnici kao i njegovo ime. Mnogi Poljaci su ga nazvali “nasz rodak” – “naš sunarodnjak”.

Borba sa “kulturom smrti”

Roger Kiska iz Kršćanskog pravnog centra Ujedinjenog kraljevstva, koji je potrošio više od 70.000 funti u borbi za očuvanje RS-ova života, rekao je za Life Site News da je organizacija shrvana njegovim odlaskom.

“Shrvani smo smrću RS-a” – poručio je Kiska putem elektroničke pošte.

“Naši molitelji su s njegovom obitelji. Nadamo se da, zahvaljujući naporima obitelji, nijedna druga osoba neće morati gledati svog voljenog člana kako umire na ovako nehuman i ponižavajuć način” – dodao je.

“Zahvalni smo Poljskoj za sve njihove iznimne mjere koje su poduzeli da zaštite njegov život. Čovjek mora iskreno propitivati dušu kulture koja – mjere kao što su one koje su okončale život RS-a – vidi kao čin suosjećanja. Ovo je zaista tužan dan.” – poručio je Kiska.

RS je pao u komu 6. studenog 2020. nakon što je doživio srčani udar i podnio ozbiljna oštećenja mozga. Iako su liječnici koji su ga pregledavali vjerovali kako ima samo male šanse za napredak do minimalno svjesnog stanja, oni su također posvjedočili da bi mogao živjeti 5 ili više godina dulje uz održavanje života. Dana 23. prosinca RS je mogao sam disati, pa se njegovo održavanje života sastojalo od klinički asistiranog hranjenja i hidratacije (CANH). Nakon toga liječnici se nisu složili je li RS prešao iz kome u vegetativno ili minimalno svjesno stanje krajem prosinca.

RS se usprotivio eutanaziji Alfieja Evansa

Sveučilišno bolničko tijelo Plymouth National Trust, koje je podržala i supruga RS-a, htjeli su prekinuti održavanje njegovog života jer su vjerovali da on nikada neće, prema riječima jednog specijalista, “doseći značajnu kvalitetu života.” RS-ova žena također je posvjedočila da je on rekao da je “svaki život dragocjen i da bi on, također, ako mu se išta dogodi, želio da se poduzmu svi koraci da ga se spasi”. Međutim, dodala je kako je on rekao da, ako ga se ne može spasiti, ne želi da ga se održava na životu.” RS-ova supruga također je rekla sudu da “uklanjanje liječenja ne bi smatrao uklanjanjem života”.

Međutim, RS-ova roditeljska obitelj, uključujući njegovu majku, dvije sestre i nećakinju, i dalje su se odlučno protivili uklanjanju hidratacije i hranjenja. Oni su ukazali na njegova čvrsta katolička uvjerenja u prava bolesnih na život i na suosjećajnu skrb. Posvjedočili su da je RS bio protivnik pobačaja i eutanazije. RS se također nije složio sa sudskom odlukom da se okonča život Alfieja Evansa kroz isključivanje održavanja života.

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com