Osijek, 10.2.2021.- Cijepljenje osoba starije od 65 godina i kroniènih bolesnika AstraZenecinim cjepivom protiv covid-19 nastavljeno je u Domu zdravlja u Osijeku. foto HINA/ ua

Izraelsko Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izvijestilo da je primijećeno smanjenje učinkovitosti Pfizerova cjepiva u prevenciji i infekcije i simptoma COVIDA-19. Međutim, tvrde da je cjepivo i dalje vrlo učinkovito u sprječavanju ozbiljnih oblika bolesti.

Čini se da pad učinkovitosti ovog cjepiva korelira sa širenjem delta varijante koronavirusa i olakšanim protuepidemiološkim mjerama u Izraelu.

Učinkovitost cjepiva u sprječavanju zaraze i simptoma COVIDA-19 pala je na 64% od 6. lipnja, priopćilo je izraelsko Ministarstvo zdravstva. Istodobno ističu kako je cjepivo bilo 93% učinkovito u sprječavanju hospitalizacije i ozbiljnih oblika te bolesti.

Prethodni mjesec u ministarstvu je objavljen izvještaj prema kojem su dvije doze Pfizerova cjepiva pružale više od 95% zaštite od infekcije, hospitalizacije i teških oblika bolesti.

Barem jednom dozom Pfizerova cjepiva procijepljeno je oko 60% izraelskog stanovništva, od 9,3 milijuna. U tom je razdoblju dnevni broj novih slučajeva znatno smanjen, što je potaknulo Izrael da odustane od gotovo svih mjera socijalne distance kao i zahtjeva za nošenjem maske. U isto se vrijeme počela širiti globalno dominantna, delta varijanta koronavirusa. Od tog je vremena dnevni broj novih slučajeva postupno rastao dosegnuvši ​​u nedjelju 343 novozaražene osobe. Broj teško oboljelih popeo se s 21 na 35.

Znanstvenik Eran Segal s Instituta za znanost Weizmann smatra da treba nastaviti normalan život bez ograničenja, uz daljnje provođenje cijepljenja i testiranje Izraelaca koji ulaze u zemlju iz inozemstva.

Izvor: narod.hr