Očekuje se da će skupina UN-ovih “stručnjaka“ izdati izjavu čiji je cilj prisiliti Svetu Stolicu i Katoličku crkvu da prihvati pobačaj i rodnu ideologiju, pod krinkom zahtjeva da Vatikan poduzme sve potrebne korake kako bi se spriječilo zlostavljanje.

Na zasjedanju Savjeta za ljudska prava, stručnjaci iz Ujedinjenih naroda, uključujući nekoliko posebnih izvjestitelja, spremni su objaviti izjavu u kojoj se Svetu Stolicu poziva da poduzme sve potrebne mjere kako bi spriječila seksualno zlostavljanje.

Izjava, koja nadilazi intelektualne kapacitete američkih stručnjaka, ima obilježja pokušaja podrivanja katoličke doktrine korištenjem skandala vezanih uz seksualna zlostavljanja.

U veljači 2014., Odbor Ujedinjenih naroda za prava djece se svojim izvješćem dotaknuo se crkvenoga učenja o ljudskoj spolnosti i kanonskog prava. U svibnju 2014. izvješće Odbora Ujedinjenih naroda protiv zlostavljanja je pokušalo prikazati zlostavljanje djece kao mučenje da bi potaknuli Svetu Stolicu na uvođenje novih mjera.

U prosincu 2019., Maud de Boer-Buquicchio, tadašnja posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za krijumčarenje i seksualno iskorištavanje djece, pohvalila je odluku pape Franje da se papinska tajna više neće primjenjivati u slučajevima optužbi i suđenja koja uključuju zlostavljanje maloljetnika ili ranjivih osoba.

No, nizozemska pravnica je isto tako pozvala Vatikan da „provede obvezno izvještavanje o svim svećenicima i djelatnicima koji znaju za ta gnusna djela“.

Na kraju, konačni doseg ovih izjava je prisiliti Svetu Stolicu da promijeni kanonski zakon kako bi ga prilagodila „protokolu o ljudskim pravima” koji suptilno podupire ili spominje „rodnu perspektivu” i „seksualna i reproduktivna prava” (tj. da potiče „pravo“ na pobačaj).

U izjavi, koju je Katolička novinska agencija (CNA) vidjela prije objave, “stručnjaci“ se pozivaju na pismo upućeno Svetoj Stolici iz travnja 2021. godine, u kojemu su izrazili „najveću zabrinutost zbog brojnih optužbi širom svijeta u vezi seksualnog zlostavljanja i nasilja koje su počinili pripadnici Katoličke crkve protiv djece i o mjerama koje je Katolička crkva usvojila za zaštitu navodnih zlostavljača, prikrivanje zločina, opstruiranje odgovornosti navodnih zlostavljača i izbjegavanja isplaćivanja odštete žrtvama“.

„Stručnjaci“ su se požalili da konkordati i sporazumi Svete Stolice s državama „ograničavaju sposobnost civilne vlasti da ispituje, provodi postupke ili krivično goni ljude povezane s Katoličkom crkvom“.

Isto tako su zatražili od Svete Stolice „da se suzdrži od opstruktivnih praksi i u potpunosti surađuju s civilnim, sudskim i pravnim tijelima radi provedbe zakona u dotičnim zemljama“.

Izjava isto tako cilja na dva katolička načela. Prvi je tajna ispovijedi, koji sprečava svećenike da sadržaj ispovijedi prijave civilnim vlastima.

Dana 1. srpnja 2019., Apostolska penitencijarija (sudište unutar Rimske kurije, nadležno za stanja u kojima je privatnost pojedinca zaštićena pečatom tajnost, op. prev.) je izdala izjavu ponavljajući da je tajna ispovijedi nepovrediva. Izjava je bila odgovor na sve veće napade na ispovjednu tajnu u mnogim zemljama, poput Australije i Čilea.

Drugo načelo se tiče suvereniteta Svete Stolice. “Stručnjaci“ posebno žele vidjeti kraj razlike između Svete Stolice i države Vatikana, koja osigurava zaštitu vjerskih sloboda, tako da države mogu imati punu jurisdikciju nad Katoličkom crkvom.

Pismo prati izjavu Maud de Boer-Buquicchio, a potpisat će ga još četiri posebna izvjestitelja. Posebni izvjestitelji su dio sustava Ujedinjenih naroda. Oni rade na dobrovoljnoj osnovi i neovisni su od bilo koje vlade ili organizacije.

Travanjsko pismo upućeno Svetoj Stolici navodi nekoliko slučajeva zlostavljanja: izvještaj njemačke biskupske konferencije iz 2018. o zlostavljanju; izvještaj Povjerenstva za zlostavljanje osnovan od strane francuske biskupske konferencije; pitanje vjerskih internata u Kanadi, o kojemu je papa nedavno govorio krajem svoga Angelusa (13. lipnja); čileansko izvješće o zlostavljanju u kojem se navode 344 optužbe; 12 navoda o zlostavljanju koje je nadbiskup Bogote u Kolumbiji otkrio 2019.; slučaj Instituta Provolo u Argentini; te isto tako slučajeve zlostavljanja unutar Kristovih legionara.

Pismo se također odnosi na sudjelovanje Svete Stolice u Konvenciji o pravima djeteta iz 1990. godine i Konvenciji protiv torture.

Međutim, zahtjev stručnjaka nadilazi njihove mogućnosti, znanje ili ovlasti. Stručnjaci ne mogu tražiti od države da usvoji postupke ili da promijeni svoje zakone. Niti mogu preispitivati kako država provodi u djelo njihove prijedloge.

Pojedinci, koje je Katolička novinska agencija (CNA) konzultirala, sugeriraju da su stručnjaci Ujedinjenih naroda skloni koristiti svoj položaj kako bi „Svetoj stolici poslali poruku“, zalažući se za doktrinarne promjene u Katoličkoj crkvi i, u isto vrijeme, radeći na slabljenju Svete Stolice kao države i igrača na međunarodnoj sceni.

Izvor