cijepljenih
KB Dubrava, foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Iako je COVID-19 od početka ruske invazije na Ukrajinu izgubio svoj kultni status u glavnim medijima, što je prigodno koincidiralo s potpunim raspadom pandemijskog narativa kojeg smo slušali posljednje dvije godine, najnovija izvješća (ako ih tako možemo nazvati zbog neučestalog objavljivanja) HZJZ-a donose zanimljive podatke. Naime, u posljednjem izvješću otkriveno je da je među hospitaliziranima veći postotak cijepljenih nego necijepljenih.

Naime, HZJZ je o “najvećoj krizi od Domovinskog rata”, donedavno objavljivao tjedna izvješća. No i ona se nisu poklapala s vremenskim intervalom od sedam dana, a bila su puna statističke šlampavosti, na što je već upozoravao Nenad Bakić, poduzetnik, matematičar i analitičar koji se bavi matematičkim analizama i modelima u pandemiji korona virusa.

U veljači ove godine HZJZ je odlučio tjedna izvješća zamijeniti mjesečnim izvješćima, pa je tako u onom posljednjem objavljenom 17. ožujka, a koje se odnosi na razdoblje do 13. ožujka, objavljena tablica “Hospitaliziranih u tjednu od 28. veljače 2022. do 13. ožujka 2022. prema cjepnom statusu”.

Prema tom grafikonu među hospitaliziranima zbog COVID-a, njih 48,90 posto nije bilo cijepljeno. Među hospitaliziranima je pak 30,99 posto onih cijepljenih s dvije doze, 18,17 posto onih cijepljenih s tri doze, ili kako se popularno kaže boosteriranih.

Tablica iz izvješća HZJZ-a

Od ukupnog broja onih koji su u bolnici zbog COVID-a u tom razdoblju je i 1,23 posto onih koji su cijepljeni jednom dozom. Kada se sve to zbroji, zaključuje se da je među hospitaliziranima više onih koji su cijepljeni jednom do tri doze dakle 50,39 posto, nego onih koji nisu uopće cijepljeni – 48,90 posto.

Za 2022. i 2023. godinu naručeno preko 11 milijuna doza cjepiva

Uz ovakve egzaktne podatke, nije ni čudo da interes za cijepljenje pada. Prema posljednjim podacima Ravnateljstva civile zaštite, zaključno s 20. ožujkom utrošeno je 5.216.368 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,91 posto ukupnog stanovništva, odnosno 67,69 posto odraslog stanovništva. Na dan 20. ožujka utrošeno je 18 doza cjepiva, a od toga su 3 osobe cijepljene prvom dozom.

Na fotografiji medicinsko osoblje u pripremi za cijepljenje. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ kuzo

Ako znamo da je do sada potrošeno nešto više od 5,2 milijuna doza cjepiva, a dio toga je i doniran manje razvijenim zemljama, pitanje je što nas čeka, kada je u pitanju forsiranje cijepljenja u periodu koji je pred nama.

Naime, Hrvatska je ugovorila u ovoj i sljedećoj godini dostavu preko 11 milijuna doza cjepiva od ukupno sedam proizvođača. Tu kao što je već bio slučaj, prednjači Pfizer s 7,7 milijuna doza.

Izvor: narod.hr