VATIKAN (IKA)

U petak, 25. ožujka u 17 sati papa Franjo predsjedat će, u Bazilici sv. Petra u Vatikanu, Obredom pomirenja više pokornika s pojedinačnom ispovijedi i odrješenjem te Činom posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu, objavio je u utorak, 22. ožujka Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa će na svetkovinu Blagovijesti posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu. U svom obraćanju vjernicima nakon nedjeljnog Angelusa pozvao je sve zajednice i sve vjernike da mu se pridruže u svečanom činu posvete svijeta, a posebno Rusije i Ukrajine, Bezgrešnom Srcu Marijinu, kako bi ona, Kraljica mira, izmolila mir svijetu.

Europski biskupi s radošću su prihvatili poziv pape Franje biskupima diljem svijeta i njihovim svećenicima da mu se pridruže u molitvi za mir te u posvećenju i povjeravanju Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu. “Korizma je za kršćane vrijeme pokajanja i obraćenja. To je vrijeme za promjenu smjera, za ozdravljenje svijeta. Vrijeme je da se jednom zasvagda napusti logika neprijateljstva koja traži sukob i da se umjesto toga krene putem koji vodi prema ljudskom bratstvu“, navodi se u izjavi predsjednika CCEE-a i COMECE-a.

Na poticaj pape Franje koji je preko apostolskih nuncijatura uputio svim biskupskim konferencijama svijeta poziv da se pridruže molitvi za mir, Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije poziva i potiče sve biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i Božji narod da se 25. ožujka ujedine u molitvi za mir.