Komarna, 28.07.2021 – Svečanim vatrometom obilježeno je spajanje posljednjeg segmenta Pelješkog mosta koji sada povezuje čitav teritorij Hrvatske nakon 300 godina. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

U srijedu navečer spojena su dva kraja Pelješkog mosta. Visoki uzvanici, ali i brojni građani s kopna i brodica pratili su svečanost, a sve je zaključeno velikim vatrometom.

Između stupnih mjesta S8 i S9, na 1500 metara udaljenosti od Komarne na kopnu i 900 metara od Brijeste na Pelješcu, sinoć oko 24 sata ugrađen je zadnji, 165. segment čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta. A to znači da je nakon više od 300 godina spojena Hrvatska, da je krajnji jug napokon dobio izravnu poveznicu s ostatkom zemlje od kojeg ga inače fizički razdvaja komadić obale BiH u Neumu.

Taj povijesni događaj za Hrvatsku zaslužio je i prigodnu svečanost, uz pjesmu i vatromet. Na svečanosti, koja je organizirana na S9, dakle na strani Brijeste, nakon ugradnje tog zadnjeg segmenta dugog 18 metara i teškog 220 tona, pelješka klapa Dingač otpjevala je hrvatsku himnu “Lijepa naša”, a zatim su premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić simbolički prošli preko tog zadnjeg ugrađenog segmenta. Slavlje se nastavilo pjesmama “To je zemlja dide mog” i “Croatio, iz duše te ljubim” te neizostavnim vatrometom, ali ovaj put u organizaciji Hrvatskih cesta, piše Večernji list.

Projekt izgradnje postpisuje Marjan Pipenbaher, a kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation izvodio je radove s ponudom od 2.081 milijarde kuna bez PDV-a i s rokom dovršetka radova od 36 mjeseci. Ukupna duljina mosta (s upornjacima) iznosi 2 440 metara, a od osi do osi upornjaka 2 404 metra. Plovidbeni profil ispod mosta iznosi 200 puta 55 metara.

Gradnja je službeno započela 31. srpnja 2018., a očekuje se da će most biti otvoren za promet u lipnju 2022., točno prije početka glavne turističke sezone.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr