MARIJA BISTRICA (IKA)

27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u svetište Majke Božje Bistričke održano je u nedjelju 6. listopada, povodom kojeg je misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj organiziralo je sudjelovanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Zapovjednik ovogodišnjeg 27. hodočašća je kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice.

Marija Bistrica: 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Održano 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu / Foto: MORH

Misi na kojoj je pjevala klapa HRM “Sveti Juraj” i kojoj je prethodila svečana hodnja hrvatskih vojnika i redarstvenika praćena zvucima koračnica Orkestra OS RH, nazočili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, general-bojnik HV-a, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, bivši ministar obrane i aktualni ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj biskup Jure Bogdan na početku slavlja pozvao je vojnike, policajce, branitelje, ali i sve okupljene da mole jedni za druge nadahnuti Božjom Riječju u međusobnoj slozi i poštovanju te da izgrađuju u domovini civilizaciju ljubavi, odgovornosti, zrelosti i međusobnog poštovanja.

Tijekom homilije biskup Bogdan je naveo kako u Mariju Bistricu dolaze, iz godine u godinu, mnogobrojni hodočasnici, svatko s posebnom nakanom, željom ili brigom, pa tako i hrvatski vojnici, policajci i branitelji. “Sve ove pojedinačne molitve slijevaju se u jednu veliku molitvenu rijeku koja po bl. Djevici Mariji dolazi pred lice Božje. I vi poštovani hrvatski vojnici, policajci i branitelji, svi vi hodočasnici došli ste ovdje u dom naše najvjernije odvjetnice Majke Božje Bistričke sa svojim osobnim i zajedničkim nakanama.”

Došli ste obnoviti svoje duhovne snage kako biste časno, pravedno i požrtvovno ispunili službu koja vam je povjerena na opće dobro hrvatskoga naroda i svih stanovnika lijepe naše domovine”, rekao je biskup Bogdan.

Nadovezujući se na riječi proroka Habakuka, biskup Bogdan je podsjetio da propada onaj čija duša nije pravedna, a pravednik živi od svoje vjere. Biskup je molio za umnažanje, usavršenje i učvršćenje vjere posvjedočene krvlju mučenika, od istarskih, solinskih i srijemskih preko Nikole Tavelića do Miroslava Bulešića i Alojzija Stepinca te je naveo: “Ovu molitvu izgovaram u vremenima kada se čini da će u svijetu prevladati malodušje, okorjelost srdaca i oholost života.”

Gdje su vjera nada i ljubav”, zapitao je biskup Bogdan: “Zar su ove kršćanske kreposti nestale iz duša i umova našega čovjeka? Kako to da se neki stide svjetla vjere koje skoro 14 stoljeća sjaji našemu puku?”

Osvrnuo se na patnje čovjeka današnjice i na aktualna pitanja društvene pravednosti, međuljudskih odnosa i odgovornosti za opće dobro. “Kada iskreno gledamo dubine svoga srca, otkrivamo koliko je tu nemira i lutanja. S jedne smo strane izloženi izvanjskim neprilikama i napastima, s druge strane suočeni smo s unutarnjim borbama i duhovnim ranama. Sve to prečesto izaziva u nama osjećaje ogorčenosti, nedostatnosti, beznađa. Tada nam se čini kao da će nas problemi i brige potopiti. Ako u našim srcima ne stanuje opredjeljenje za objektivno i opće dobro, a to je uvijek plod Duha Svetoga, kako ćemo onda kao pojedinci i zajednica djelovati?”

Održano 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu / Foto: MORH

Napomenuo je kako se od Isusovih učenika, kršćana, uvijek očekuje najveći stupanj duhovne i fizičke spremnosti, odgovornosti i zauzetosti. “Od nas ovdje hodočasnika u Gospinome svetištu, vojnika, policajaca, kulturnih i javnih djelatnika, svećenika i biskupa, svih bez iznimke očekuje se profesionalna zauzetost i predanje u svome zvanju i svome poslanju.

Naše služenje ne odražava se samo na nas osobno nego na čitav naš narod. Stoga je potrebno pronaći čvrsti životni temelj koji je kadar nositi nas i u najtežim prilikama i neprilikama života.”

Podsjetio je da vjera nije nazadna i nije opijum za narod, bez obzira na mnoge optužbe. Rekao je kako vjera nije privatna stvar, već po samoj svojoj naravi zahvaća čitav ljudski život i međuljudske odnose. “Ne čini to na način da čovjeka zarobljava i da se silom nameće kao što to čine razne ideologije. U potpunoj slobodi ispunjava naš život smislom i kreativnošću”, rekao je biskup izrazivši da je vjera zapravo prikaz najveće ljudske slobode.

Ono što je najviše naglasio, prisjetivši se i snage bl. Alojzija Stepinca koji se protiv bezbožnih ideologija i režima borio uzdajući se u Boga, jest to da je vjera temelj života što potvrđuju mnoga iskustva brojnih kršćana tijekom stoljeća, ali i primjer hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu.

I mi bismo željeli imati takvu čvrstu vjeru. Jasnu. Nepokolebljivu”, naveo je biskup Bogdan prisjećajući se snage hrvatskih branitelja.

Marija Bistrica: 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Marija Bistrica: 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Marija Bistrica: 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL