Josip Manolić , bivši premijer i bivši visokopozicionirani član UDB-e, ima 99 godina, a nakon što je prije nekoliko dana podržao Zorana Milanovića, učinio je to još jednom.

“Sad ćemo mi objediniti SDP i antifašizam i mislim da ćemo u prvom krugu već dobiti bitku protiv gospođe. SDP je napravio stratešku platformu da kandidira jednog čovjeka jer se bira jedan predsjednik, i iza tog svog kandidata stala je čitava stranka. Stat će čitav SDP, stat će čitav antifašizam i mi možemo u prvom krugu već dobiti pobjedu”, rekao je za Jutarnji list.

Upitan o motivima istupa kaže: “Zato što je to ono što osjećam osobno, a i hrvatski narod kada spominjemo Josipa Broza Tita. Njegovo postojanje i njegove zasluge su dovele do toga da i ona sjedi u Predsjedničkim dvorima. A ona umjesto da se zahvali tim povijesnim ljudima naše povijesti ona izbaci tu bistu van, iako je ta bista preživjela tri predsjednika u suverenoj državi Hrvatskoj. Tuđmana, Mesića i Josipovića.”

Govorio je i o Milanoviću i Lex Perkoviću.

” Nije on tvorac lex Perković. Lex Perković je pitanje pravne znanosti Hrvatske do koje je ona došla. On nije bio ishodište za obranu Perkovića. Ako se njega trebalo obraniti”, rekao je i dodao da ne zna da je Perković osuđen u Njemačkoj za zločine koji su tamo počinjeni pod Udbom, kao ni da je Perković u zatvoru.

Koje su prednosti Milanovića pred Grabar-Kitarović?

“Njegova je prednost što nije podijelio Hrvatsku na fašiste i antifašiste. Za Tita nije samo SDP nego čitava antifašistička populacija. Kad ja kažem da je to polovica Hrvatske. onda ne mislim da je druga polovica fašistička. Naprotiv, u svakom narodu postoji ono što se zove nesvrstani u politici i načini na koje bi oni upravljali državom”, kaže.

Tko će po njemu ući u drugi krug?

“Ja sam u principu protiv drugog kruga. U njega će ući Milanović i aktualna predsjednica. Škoro je, kako bih rekao, čovjek za nuždu, jer se na desnici nije moglo naći osobu koja ima državničke kapacitete”, smatra on.

Tko je Josip Manolić?

Podsjetimo, Josip Manolić nekadašnji je komunistički obavještajac i političar. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je na čelu Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku. Po ustroju OZN-e počeo je djelovati u njoj, a potom i u UDB-i. Djelovao je i u Sekretarijatu za unutrašnje poslove te u toj funkciji provodi utamničenje nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Manolić, nekadašnji visokopozicionirani pripadnik UDB-e: ‘Bleiburg se morao dogoditi, a Perković je savjesno radio svoj posao’

(VIDEO) Pogledajte poruku koju je Josip Manolić uputio povodom 99. rođendana

(VIDEO) Joža Manolić otkrio da mu je najdraži političar Andrej Plenković

Kao visokorangirani dužnosnik UDBE, nadzirao je sve zatvore za političke zatvorenike u SFRJ. U međuvremenu, 1960. diplomira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. 1960. godine postaje šef SUP-a (Sekretarijata unutarnjih poslova ) u SFRJ.
Bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske te je u njemu obnašao više različitih funkcija.

Nakon demokratskih promjena sudjeluje u osnivanju HDZ-a te 1990., nakon pobjede HDZ-a na izborima, postaje potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske. Od 24. kolovoza 1990. do 17. srpnja 1991. obnašao je dužnost predsjednika Vlade RH.

Postulator kauze za proglašenja bl. Alojzija Stepinca svetim, mons. Juraj Batelja, iznosi da Manolić sustavno nastoji prikriti istinu o trovanju Alojzija Stepinca u vrijeme dok je bio u zatvoru. Batelja navodi da su sudske medicinske komisije proučavanjem Stepinčevih posmrtnih ostataka utvrdile da je on bio zračen, a u njegovim kostima su pronađene toksične supstance kadmija, kroma, olova i arsena. Batelja iznosi da je J. Manolić vlastoručno potpisao da se nakon obdukcije iz sudske medicine izuzmu svi instrumenti (škare, noževi, stakalca, posude) koji su bili u kontaktu sa Stepinčevim mrtvim tijelom ili organima.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr