rodna ideologija
Foto: fah, snimka zaslona

HDZ-ova saborska većina izglasovala je Konačni prijedlog zakona o elektroničkim medijima kojeg je predložila Vlada Andreja Plenkovića. Kako smo i pisali, on je sporan zbog toga što se u njemu u čak četiri članka spominje i prepoznaje rodni identitet, koncept proizašao iz rodne ideologije.

Prema rodnoj teoriji – bilo tko može biti rođen kao muškarac, a proglasiti se ženom ili obrnuto samo na temelju osjećaja, a u novije vrijeme tvrdi se i kako postoji više identiteta od dva, muška i ženska. Sada je tako definirani rodni identitet, koji se jasno razlikuje od biološki zadanog spolnog identiteta prepoznat hrvatskim zakonom i to zahvaljujući navodnoj stranci desnog centra, demokršćanskoj stranci.

Ovaj zakon podržalo je 77 zastupnika, dok je 46 bilo protiv. Za Zakon o elektroničkim medijima glasovali su i oni zastupnici HDZ-a koji su se protivili Istanbulskoj konvenciji, kao dokumentu koji će uvesti rodnu ideologiju na mala vrata u Hrvatsku. Među onima koji su sada podržali zakon suprotan njihovim uvjerenjima su zastupnici Davor Ivo Stier čiji je amandman odbijen, Ivan Čelić, Marija Jelkovac, nezavisna zastupnica u HDZ-ovom klubu Marijana Petir i Gordan Dodig (HGS).

Podsjetimo, 14 je zastupnika HDZ-a glasovalo protiv Istanbulske konvencije 2018. godine, a već u srpnju 2020. godine njih 11 nije bilo u Saboru. Ostalo troje zastupnika koji se i danas nalaze u Saboru, glasovali su za Plenkovićev zakon u kojemu se spominje rodni identitet.

Odbijeni amandmani Nine Raspudića i amandman Davora Ive Stiera

Podsjetimo, Nino Raspudić, nezavisni saborski zastupnik, pripadnik Kluba zastupnika Mosta podnio je amandmane kojima je predložio da se iz zakona izbriše spominjanje rodnog identiteta u četiri članka kao i da se ukloni odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija za sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji od strane drugih osoba odnosno jer ne bi trebali odgovarati za postupanja drugih osoba.

U obrazloženju mandata vezanih uz odredbe o rodnom identitetu i njegovom izražavanju, Raspudić je istaknuo kako ih treba izbrisati “jer se subjektivni osjećaji ne mogu objektivizirati kroz pojedina zakonska rješenja”.

Odbijen je i amandman Davora Ive Stiera.

Izvor: narod.hr