SPLIT (IKA)

Grkokatolici u Dalmaciji proslavili su najveći kršćanski blagdan Uskrsnuća ili Pashe Gospodnje okupljanjem na bogoslužjima u Splitu i Zadru.

U Splitu je Večernju Velikoga petka kao i uskrsnu liturgiju služio o. Zenjo Zastavni, župnik novoosnovane grkokatoličke župe Krista Spasitelja, uz susluženje đakona o. Jana Jakubova, u crkvi sestara Službenica milosrđa. Tom prigodom blagoslovljene su i tradicionalne uskršnje jestvine, te je najavljena radionica izrade uskršnjih pisanica koja će se održati tijekom iduće svete Četrdesetnice pod vodstvom konzervatora i umjetnika Jurka Golodoviča.

Župnik je pozdravio sve nazočne riječima ohrabrenja i nade u skoru normalizaciju društvenog i vjerskog života te je izrazio zadovoljstvo zbog početka obnove krovišta crkve Gospe od Dobrića koju je Splitsko-makarska nadbiskupija ustupila na korištenje dalmatinskim grkokatolicima, s nadom da će se u njoj uskoro moći služiti redovita bogoslužja.

U Zadru je u crkvi Svetoga Duha, koju je Zadarska nadbiskupija ustupila za grkokatoličko bogoslužje, na Veliki petak služena Večernja ukopa Kristova, a na Veliku subotu Pashalna jutarnja s blagoslovom jela. Po blagoslovu križevačkoga vladike Milana Stipića, službe je predvodio đakon Livio Marijan. Na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja, uskrsnu je liturgiju služio župnik Jastrebarskoga o. Marjan Jeftimov, zadužen za Grkokatolički pastoralni centar u Zadru, koji je u ožujku ove godine započeo s radom.