Škotska: vandalizirana katolička crkva u Glasgowu…

Škotska, Glasgow

Škotska: vandalizirana crkva u Glasgowu/Foto: Twitter

Ono što je katolicima u Africi i na Bliskom Istoku, nažalost, gotovo svakodnevnica, počelo se u zabrinjavajućim intervalima događati i na Zapadu.

Nakon vandalskih napada na sakralne objekte u Francuskoj (OVDJE i OVDJE), Kaliforniji i Sjevernoj Irskoj, nova crkva napadnuta je u najvećem škotskom gradu, Glasgowu.

Catholic News Agency javlja kako škotska policija istražuje slučaj vandalizma u župi svetog Šimuna koji se dogodio u ponedjeljak popodne.

Policija je objavila kako je počinjena značajna šteta, a razbijeni su kipovi, porušene slike i cvijeće te oskvrnut prostor oko oltara.

Iz Glasgowske nadbiskupije poručili su kako je napad “sramotan” te pozvali policiju da pronađe krivce.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

Paul Keeley@drcrouchback

Disgusting vandalism of St Simon’s Church, Partick. The shrine of Our Lady of Częstochowa was dear to the Polish population that worships there and has been there since the 1940s.

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce Paul Keeley

Kako piše CNA napad se dogodio samo nekoliko dana nakon što su ispred župne crkve u Mossendu, predgrađu Glasgowa, ispisani antikatolički grafiti. Prošlog mjeseca na zgradi župne škole razbijeni su prozori.

Prema popisu iz 2011. katolici u Glasgowu čine 27% stanovništva, većinom potomaka irskih doseljenika, dok se 23% građana izjašnjava protestantima. Nerijetko je između pripadnika dviju skupina dolazilo do nasilja, što se često moglo vidjeti i na utakmicama dvaju lokalnih nogometnih klubova, Celtica za kojeg većinom navijaju katolici i protestantskog Rangersa.

Prema jednom istraživanju iz travnja 2018. oko 20% škotskih katolika izjavilo je kako je osobno doživjelo predrasude zbog svoje vjere.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net