Foto: Snimka zaslona

Nekoliko mjeseci nakon što je prvo zaključavanje zbog koronavirusa lišilo milijune katolika širom svijeta svete mise, uključujući proslavu Uskrsa, nova ograničenja koja je usvojilo nekoliko europskih zemalja ponovno su izazvala razočaranje vjernike.

Francuska je početkom mjeseca ušla u drugi ‘lockdown’, a Francuzi smiju izlaziti samo u trgovinu, na liječničke preglede i na posao ako nije moguć rad od kuće. Nacionalni lockdown za 65 milijuna stanovnika Francuske bit će na snazi do 1. prosinca, no zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao i dulje potrajati.

Još od 30. listopada vjernicima u Francuskoj onemogućeno je sudjelovanje na misnim slavljima zbog mjera protiv širenja pandemije uvedenih u toj zemlji.

Više stotina katolika u Francuskoj okupilo se u Nantesu na blagdan Krista Kralja kako bi izvršili pritisak na vlasti da omoguće slavljenje misa s narodom, prenosi bitno.net.

Na društvenim mrežama pojavila su se videa katolika koji su prošle nedjelje molili na trgu Graslin jednom od središnjih trgova u Nantesu. Prema nekim procjenama okupilo se između 500 i 700 ljudi.

Ovo je već treći tjedan zaredom kako se vjernici u Francuskoj okupljaju u nadi da će im biti omogućeno sudjelovati na misama. Osim javnog obraćanja vlastima, vjernici zajednički mole i pjevaju duhovne pjesme.

“Ovo je vrlo teško za nas. To je kao da nam je uskraćena hrana. Trebamo duhovnu hranu”, rekao je jedan od sudionika za New York Post. “Kada smo lišeni svoje mise, to je kao da smo lišeni hrane.”

Nantes nije jedino mjesto na kojem su se vjernici okupili. Kao i ranijih tjedana, molitva je održana i na ulicama Pariza ispred crkve svetog Augustina.

Snimke okupljenih vjernika su stigle i iz Toulousea. Iako su se francuski biskupi pobunili protiv ovakve odluke, ona je odbačena pod obrazloženjem zaštite zdravlja.

„Ovu smo odluku primili s tugom, jer misa predstavlja nezamjenjiv susret s Bogom i našom braćom u Kristu, i mislimo da su kršćanska slavlja presudna za prolazak kroz trenutnu krizu, pojedinačno i kolektivno,”, kazao je otac Hugues de Woillemont, glasnogovornik francuskih biskupa za National Catholic Register.

“Sigurna i kontrolirana okupljanja predstavljaju mjesto podrške i utjehe ljudima, posebno siromašnim, samcima i izoliranima”, pojasnio je otac Hugues de Woillemont.

Podsjetimo, Hrvatska je uvela ograničenje broja prisutnih u crkvama. Prema novim mjerama, postavljeno je ograničenje prema veličini prostora, a za svaku je osobu potrebno osigurati najmanje 4 četvorna metra.

Činjenicu da na 4 kvadratna metra u crkvama može biti samo jedan čovjek, predstavlja veliko ograničenje za one koji idu u crkve. Ovisno o veličini pojedine crkve, ta će odredba u velikoj mjeri ograničiti broj ljudi koji će moći u crkvi prisustvovati sv. misi.

Izvor: narod.hr/bitno.net