Magistar farmacije i dominikanac, svećenik Riječke nadbiskupije, Ivan Dominik Iličićprogovorio je o prizivu savjesti farmaceuta, a o kojem razmišlja u svjetlu enciklike svetog pape Ivana Pavla II. Evangelium vitae.

U svojoj enciklici Evangelium vitae papa između ostalog ohrabruje i ističe da u onim slučajevima kad bi ljudski zakoni bili u suprotnosti sa savješću i objektivnim moralnim redom, oni ne bi imali snagu obveze savjesti, prenosi portal Hrvatska katolička mreža.

Budući da je farmaceutska struka u svojoj biti ona koja brine o ljudskom zdravlju i životu onda istinski farmaceut po svojoj savjesti, sljedeći načela svoje struke, neće izdavati nešto što je štetno osobi koja nije bolesna. Upravo to se događa prilikom izdavanja obične kontracepcije koja nije u svrhu liječenja.

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima koja jamči pravo na priziv savjesti

Netko tko poštuje ljudski život i znanstvenu činjenicu o njegovu početku u trenutku začeća može biti ateist, a opet davati ljudskom životu posebno dostojanstvo i poštivati ga, te stoga djelovati po savjesti na način koji želi izbjeći potencijalni abortivni učinak. Upravo taj argument vrijedi kod odbijanja izdavanja hitne kontracepcije poznatije pod nazivom pilule za dan poslije (EllaOne), i spirala koje nisu toliko jako, poput oralne kontracepcije, štetne za zdravlje žene koja ih koristi, ali su potencijalna abortivna sredstva.

Ana Marija Marković iz Citizen GO Hrvatska: ‘Samo totalitarni režimi uskraćuju pravo na priziv savjesti’

Nastanak ljudskog života je nevjerojatno čudo vrijedno divljenja i naše zaštite, a ne bolest koju treba liječiti ili neželjeni objekt kojeg treba likvidirati.

Prva predrasuda koju želim razbiti po tom pitanju je ta da se priziv na savjest nužno povezuje s vjerskim uvjerenjima.

To je posebno vidljivo po pitanju izdavanja oralne kontracepcije koja se većinom propisuje u svrhu sprječavanja začeća, ali se nekada propisuje i u svrhu liječenja primjerice policističnih jajnika, što ne ovisi o farmaceutima nego o ministarstvu zdravstva koje je to odabralo kao glavni izbor liječenja te bolesti. Mislim da to nije najbolji izbor, u nekim drugim zemljama postoje i drugačije mogućnosti liječenja policističnih jajnika koje su učinkovitije, te nisu toliko štetne i ne mogu biti abortivne, a liječnici ih propisuju. Nadam se da će postojati jednog dana i u Hrvatskoj.

Zašto priziv savjesti smeta u nekim ljekarnama i zdravstvenim ustanovama?

Iličić ističe da farmaceuti skrivaju štetne posljedice. Na sreću nisu sve farmaceutske ustanove i ljekarne u Hrvatskoj, pa ni u Rijeci takve i u nekima od njih farmaceuti koji se prizivaju na savjest mogu slobodno i neopterećeno razgovarati s pacijentima i upoznati ih s potencijalnim štetnim učincima, na što svaki farmaceut ima pravo, ali i dužnost. Takvi farmaceuti vraćaju nadu da još uvijek postoji dostojanstvo i pravi smisao te, u svojoj biti plemenite struke.

Farmaceuti su po naravi svoje struke čak i veći stručnjaci od liječnika po pitanju mehanizama djelovanja lijekova, njihovih nuspojava, kao i mogućih interakcija među njima. Kao takvi dužni su prepoznati eventualnu liječničku pogrešku i reagirati te ne izdati uvijek ono što liječnik propiše ako je pri tomu pogriješio ili nije uzeo u obzir određene nuspojave i negativne interakcije među lijekovima, koje bi mogle ugroziti zdravlje i život pacijenta.

Farmaceut ima svoje dostojanstvo kao stručna osoba koja skrbi o zdravlju i ima pravo na priziv savjesti i na intervencije kojima sprječava izdavanje onoga što je liječnik pogrešno propisao ili što pacijent nerazborito želi i što mu može štetiti, a da pri tome ne služi svrsi liječenja.

Radi se, dakle, o bitnom pravu koje bi, baš kao takvo, moralo biti predviđeno i zaštićeno samim civilnim zakonom.

“Pitanje života, njegove obrane i promicanja nije povlastica samih kršćana. Iako od vjere prima svjetlo i izvanrednu snagu, ono pripada svakoj ljudskoj savjesti koja teži za istinom i pažljiva je i brižna prema sudbini čovječanstva.” (Usp. Evangelium vitae, 101.)

Pročitajte što kaže profesorica s Medicinskog fakulteta o tezama da se priziv savjesti treba onemogućiti

Kolegama koji trpe diskriminaciju zbog priziva na savjest želim da ih to progonstvo osnaži i usavrši u ljubavi i praštanju i nastavku u njihovoj borbi za zaštitu ljudskog zdravlja i života, ali i dostojanstva farmaceutske struke koja je dužna štititi ljudski život od njegova začetka na što se farmaceuti obvezuju potpisivanjem izjave pri ulasku u Hrvatsku ljekarničku komoru, prenosi hkm.kr riječi gra Ivana Dominika Iličića koji naglašava važnost priziva savjesti i zaštitu ljudskog života i dostojanstva.

Izvor: narod.hr/hkm.hr