Foto: snimka zaslona, Getty Images Fotomontaža: narod.hr

Američki okrug Louisville/Jefferson donio je zakon koji od fotografa zahtijeva da u suprotnosti s fotografovim vjerskim uvjerenjima fotografira “istospolna vjenčanja”, a koji je sada na sudu poništen nakon tužbe fotografkinje Chelsey Nelson.

> Američko ministarstvo: “Traženje da fotograf suprotno savjesti ovjekovječi ‘istospolno vjenčanje’ krši Ustav”

Dužnosnici Louisvillea donijeli su propis prema kojemu je ona bila prisiljena fotografirati istospolna vjenčanjima, a ako odbije suočava se sa znatnim kaznama: odštetom i sudskim nalozima. Prema propisu, Chelsey Nelson, kao kršćanka nije imala pravo na svojoj web stranici i društvenim mrežama iznijeti svoja stajališta.

Time je narušeno ustavno pravo fotografkinje na slobodu govora i slobodu vjeroispovijesti. Savezni sud u Kentuckyju donio je odluku koja potvrđuje da se prema američkom ustavu nikoga ne smije tjerati da maršira, podržava ili stvara rad koji veliča brak koji nije u skladu sa savjesti te osobe.

Fotografkinju Chelsey Nelson na sudu je zastupala kršćanska neprofitna organizacija Savez za obranu slobode (ADF International), koja se bori za vjerske slobode te svetosti života, braka i obitelji. Ova organizacija pred sudom besplatno zastupa klijente te je do sada volonterski odradila 200 milijuna dolara vrijednih sati.

Također, američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je u veljači Izjavu o interesu pojašnjavajući da zakon Okruga Louisville/Jefferson, koji od fotografa zahtijeva da u suprotnosti s fotografovim vjerskim uvjerenjima fotografira “istospolna vjenčanja” – krši Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

U podnesku ministarstva između ostaloga se istaknulo da klauzula o slobodnom govoru zabranjuje vladi da zahtijeva od ljudi sudjelovanje u govoru koji podržava ili promiče tuđi izražajan događaj, kao što je svečani čin “vjenčanja”. Ističe se da je „vjenčanje sveti obred u religijskoj sferi i duboko simbolična svečanost u svjetovnom području“, te su stoga nedvojbeno „izražajne djelatnosti“ sukladno sudskoj praksi američkoga Vrhovnoga suda o slobodi govora.

Izvor: narod.hr