Na Dan državnosti, koji se opet slavi 30. svibnja, državni je vrh u subotu položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da će samo položiti vijence na Mirogoju, ali da neće sudjelovati u ostatku ceremonije.

Odbio je i položiti vijence na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, objavio je 24 sata.


Komentirao je novi stari datum. Rekao je da to za njega nije Dan državnosti te da je ovo predizborni skup HDZ-a.

“Dan državnosti i takve odluke moraju biti konsenzualni, a ne žetonski, to nije odluka o poticajima za uljanu repicu. Simbolički datumi koji nas vežu moraju biti barem to da nisu nikom problematični”, rekao je Milanović.

“Na današnji dan prije 30 godina konstituiran je Sabor u kojem je većinu imala jedna opcija za koju je glasala manjina hrvatskih građana. To isticati kao Dan državnosti, to je pretenciozno. To su vrlo osjetljive stvari”, rekao je., javlja dnevnik.hr.

Novinari su ga zamolili da komentira izjave Vladimira Šeksa koji je jutros na Hrvatskom radiju pozvao na opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

“Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan”, rekao je Milanović.

Komentirao je i jučerašnja uhićenja.

“Koliko sam vidio, uhićeno je jako puno ljudi. Svi su stranački ljudi. To poprima epidemijske razmjere. No vidio sam premalo”, rekao je.

Na Mirogoju je povodom Dana državnosti bio i premijer Andrej Plenković koji je komentirao Milanovićev bojkot Dana državnosti.

“Loše je ako predsjednik tako govori. Jako dobro znamo da je Račanova vlada promijenila Dan državnosti. Važni su i drugi datumi, ali ovaj je bio početak. Žao mi je da na taj način govori o tom datumu”, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković opetovao je u subotu, na Dan državnosti, kako je opravdano taj dan slaviti 30. svibnja, jer je to bio korak Hrvatske ka neovisnosti i demokraciji, a izjave predsjednika države Milanovića o tom datumu, nije želio komentirati.

“To su njegove odluke, ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku sa predsjednikom Republike”, rekao je predsjednik Sabora ustrajavajući da 30. svibnja zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti.

Kako je SDP promijenio datum?

Bio je to državotvorni blagdan koji je najviše zaživio u hrvatskom narodu, a upravo ga je zbog toga SDP dolaskom na vlast i ukinuo, uz brojne druge državotvorne simbole kao Oltar domovine na Medvedgradu, počasna hrvatska garda pred Saborom, preimenovanja Hrvatskog državnog sabora u Hrvatski sabor itd.

Time je došlo do početka bitnog narušavanja proslave obilježavanja hrvatske državotvornosti i Domovinskog rata koje se tek posljednjih godina, blagdanima koje je narod „sam iznjedrio iz sebe“ kao što je proslava Oluje koju je narod inicirao u Čavoglavama i Kolone sjećanja u Vukovaru, vratila u javnost.

Dijeljenje prvotnog Dana državnosti na dva praznika: Dan državnosti i Dan neovisnosti značilo je unošenje zabune među narod kojemu više nije bilo jasno što koji praznik predstavlja.

Izvor: narod.hr