U vrijeme dok Antifa luta ulicama grada, FBI misli da je kombi s naljepnicom Molite Krunicu prava prijetnja našoj demokraciji.

Bilo bi razumljivo da se netko tko pohađa tradicionalnu latinsku misu (TLM) ovih dana osjeća pomalo paranoično. Uostalom, postoje glasine da papa Franjo planira uskoro objaviti novi papinski dokument, u kojem će TLM biti dodatno ograničen, a slavljenje bilo kojeg drugog sakramenta u tradicionalnom obliku zabranjeno. Samo zbog toga bi se prosječni posjetitelj TLM-a mogao osjećati kao da ima metu na leđima.

Ali to je samo početak. Ovaj tjedan je otkriveno da u Americi FBI istražuje “radikalne tradicionalne katoličke” župe kao moguće enklave bjelačkih rasista, odnosno “rasno i etnički motiviranih nasilnih ekstremista”. Bivši specijalni agent FBI-a Kyle Seraphin objavio je tajno izvješće odjela FBI-a iz Richmonda (VA) u kojem je detaljno opisano kako FBI gleda na tradicionalne katolike.

Sažetak izvješća navodi da “radikalno-tradicionalističke katolike tipično karakterizira odbacivanje Drugog vatikanskog koncila kao valjanog crkvenog sabora; prezir prema većini papa izabranih od Drugoga vatikanskog sabora, osobito prema papi Franji i papi Ivanu Pavlu II.; i čestu antisemitsku, antiimigrantsku, anti-LGBTQ-i ideologiju nadmoći bijele rase.”

Naravno, ove optužbe izgledaju kao glavne teme katoličke ljevice koje kombiniraju malo istine s puno laži. Istina je da su neki tradicionalisti kritični prema Drugom vatikanskom saboru (ali gotovo svi koje poznajem ne odbacuju ga kao “valjani crkveni sabor”), a također su kritični prema papi Franji, pa čak i papi Ivanu Pavlu II. (ali “prezir” je više nego pretjerane riječ). Ali onda slijedi stereotipni popis “anti” ovoga i onoga što je jednostavno lijen način da se kaže: “Ne sviđaju nam se pa ćemo ih isprljati najnovijim ljevičarskim uvredama.”

Zabrinutost FBI-a proizlazi iz toga da će “rasno ili etnički motivirani nasilni ekstremisti” pronaći privlačan dom među tim katolicima jer dvije skupine navodno imaju slične poglede i ideologije. Kako izvješće navodi, obje se slažu oko zakona ili sudskih odluka u područjima kao što su prava na pobačaj, useljavanje i zaštita LGBTQ osoba.” Jeste li čuli, katolici? Ako se (s pravom) protivite političkim stavovima ljevice, možda ste samo nasilni ekstremisti!

Još jedan znak tužnog stanja ovog izvješća je da više fusnota korištenih za podupiranje njihovih tvrdnji potječu s krajnje ljevičarskih web stranica kao što su Salon i The Atlantic. Ne trude se baš biti objektivni, zar ne?

Iako bi se mogli lako nasmijati zbog ovog izvješće, ono ipak otkriva zlokoban stav među mnogima koji su na pozicijama moći. U vrijeme dok Antifa luta ulicama grada, FBI misli da je kombi s naljepnicama Molite Krunicu prava prijetnja našoj demokraciji.

Imam dva savjeta za prijatelje koji pohađaju TLM.

Prvo, svi pravovjerni katolici, smatrali se tradicionalnima ili ne, ovo bi trebali shvatiti kao potez protiv svih nas. Takozvani “radikalni tradicionalisti” samo su prva meta napada elita koje žele ušutkati, pa čak i uništiti katolicizam. Nemojte upasti u pogrešku misleći da tajne službe na kraju neće okrenuti pogled na netradicionalne katolike samo zato što ste šutjeli kada su htjeli ušutkati tradicionaliste.

Drugo, iako je istina da nas naše elite mrze i žele da nestanemo, nemojte dopustiti da ta uznemirujuća stvarnost preraste u paranoju i naruši nečiji mir. Ako se neki agent FBI-a pokuša infiltrirati u TLM zajednicu, vjerojatno će pronaći velikodušne, prijateljski raspoložene vjernike (usput, različitih rasa i etničkih pripadnosti). Možda bi, ako ostane dovoljno dugo, mogao shvatiti ljepotu katoličke vjere i na kraju bi mogao biti i sam označen kao “radikalno-tradicionalistički katolik”.

UPDATE

Kako se ovo izvješće brzo proširilo u javnosti, FBI ga je odlučio povući, s obrazloženjem da nije pripremljeno po njihovim standardima.  Što znači da uopće ne negiraju da je autentičano, nego eto, na žalost je našao svoj put do javnosti pa ćemo se praviti da više nije važno.

Izvor