Joe Biden službeno je nominiran za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke u utorak navečer. Sada, kada su formalnosti obavljene Katolička novinska agencija postavlja pitanje politika koje će zastupati i provoditi. Biden naime tvrdi da je katolik, a trenutni američki predsjednik Donald Trump kaže da je Biden uvrijedio Boga i da je cijeli svoj život proveo odmičući se od katoličke vjere.

Demokrati u Kongresu promovirali su zakon “Ne čini štetu”, kao sredstvo za suzbijanje izražavanja vjerske slobode za koju tvrde da je diskriminirajuća. Predloženi zakon ograničio bi primjenu trenutne zaštite vjerskih sloboda – Zakon o obnovi vjerske slobode (RFRA) – u slučajevima poput prigovora glede kontracepcije, zdravstvenih radnika koji odbijaju sudjelovati u pobačajima i vjerskih agencija za posvajanje djece koje ne smještaju djecu s istospolnim parovima.

U Bidenovom planu jasno je istaknuto vraćanje politika vezanih uz “transrodnost”, a koju je promovirao bivši predsjednik Barack Obama. U njemu se također osuđuje “opasnu i neetičku regulativu Trumpove administracije koja dopušta liječnicima, bolnicama i osiguravajućim društvima diskriminaciju pacijenata na temelju njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta”.

Program Joea Bidena i Demokratske stranke također poziva američke institucije da imenuju “visoke predstavnike“ koji će provoditi LGBTQ propagiranje u vanjskoj politici. Naime Obamina administracija imenovala je prvog specijalnog izaslanika za pitanja LGBTQ-a u State Departmentu, no zakon još ne obvezuje da to mjesto popunjava svaka administracija, te ono nije bilo popunjeno za vrijeme Trumpovog mandata.

>Kineska agresivna i ekspanzivna politika prema azijskim državama – zašto su SAD i Trump glavna zapreka komunističkoj Kini?

Uz to, Bidenova administracija vratila bi obvezu poslodavcima da u doprinosima za zdravstvo zaposlenika pokrivaju kontracepciju.

Male sestre siromašnih, časne sestre koje se zalažu za život i skrbe o starijima, dobile su za vrijeme Trumpove administracije mogućnost vjerskog i moralnog izuzeća, odnosno mogućnost da nemaju obvezu osigurati kontracepcijska sredstva i lijekove za prekid života svojim zaposlenicima. Biden, koji je ironično, u predizbornoj kampanji ustvrdio da su mu uzor časne sestre i njihova velikodušnost, zakonski bi natjerao časne sestre da osiguravaju kontracepcijske sredstva.

>(VIDEO) SAD: Vrhovni sud odlučuje o Malim sestrama siromašnih koje ne žele plaćati za kontracepciju svojih zaposlenika

Izborni program Bidena i Demokrata pokriva i protivljenje vaučerima za privatne škole. U nekim državama, poput Wisconsina, vaučerima su upravo odabirane katoličke škole za obrazovanje djece umjesto javnog školskog sustava.

Bidenova administracija nastavila bi u smjeru Obamine administracija pa bi njen stav prema pobačaju vodio ka potpunom legaliziranja “kasnoterminskog” pobačaja odnosno pobačaja na zahtjev sve do rođenja. Uz to, Biden traži obnovu financiranja najveće međunarodne klinike koja vrši pobačaje Planned Parenthooda novcem poreznih obveznika, odnosno iz proračuna saveznih država. Kada je riječ o pobačaju Bidenova administracija poništila bi sve napore Trumpove administracije da se pobačaj ne može financirati američkim novcem u inozemstvu.

Obama: Joe i Kamala vratit će naš ugled u svijetu

Kalifornijska senatorica Kamala Harris postala je potpredsjedničkom kandidatkinjom Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima. Potporu Bidenu i Harris dao je i bivši američki predsjednik Barack Obama, kojemu je Biden bio potpredsjednik u dva mandata, prenosi HRT.

“Joe i Kamala vratit će naš ugled u svijetu”, poručio je Obama.

Izvor: narod.hr/CNA