Foto: Getty Images

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove epidemiološke mjere s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa. Među donesenim mjerama koje se odnose na kretanje Hrvatskom, donesene su i mjere glede misnih slavalja na Badnjak i Božić.

Stožer je prihvatio prijedlog udruge U ime obitelji, ali samo na 2 dana, a prijedlog se odnosi na promjenu pravila da u crkvama može biti samo 25 vjernika bez obzira na veličinu crkve.

Obitelji na misi – zajedno

Za Badnjak i Božić će po novome vrijediti da pravilo da svaka osoba ima sedam kvadratnih metara za sebe. To znači da se po jednom vjerniku u crkvi osigurava 2,6 metara slobodnog prostora odnosno razmaka od drugih pojedinaca, što struka smatra dovoljnim razmakom za sprječavanje širenja bolesti. To se pravilo ne odnosi na vjernike iz istog kućanstva te oni neće svaki za sebe morati imati prostor od 7 kvadratnih metara već će moći biti zajedno.

Između klupa će trebati biti razmak, a preporuča se da se posebno označe klupe u kojima će biti vjernici iz istog kućanstva. Ističe se da svi vjernici u crkvama moraju nositi maske te da nema rukovanja.

Što se tiče vjernika ispred i oko crkve, vrijedi odredba o prisutnosti maksimalno 25 ljudi, a također se preporuča da mise, uključujući i polnoćku budu pomaknute tako da sve mise na Badnjak završe do 22 sata.

RTL također neslužbeno doznaje da će se misno slavlje u zagrebačkoj katedrali održati Badnjak. Postavljaju se skele i ako budu zadovoljeni svi sigurnosni uvjeti misno slavlje predvodit će kadrinal Josip Bozanić.

Izvor: narod.hr