Prva je ovo jesenska nedjelja. Sve nas je potresao jučerašnji zločin u Zagrebu gdje je otac ubio svoje troje djece. Sjetimo ih se danas u svojim molitvama. Sjetimo se i roditelja te djece,posebno majke. Na žalost,nereda u obiteljima u našem društvu će biti sve više i više. Rezultat je to omalovažavanja ustanove obitelji i napada na temeljnu zajednicu društva. A ako se temelji poljuljaju,teško da građevini ima spasa.

Svima nam je zato dužnost čuvati i njegovati kršćanske vrijednosti na kojima je stoljećima počivala naša civilizacija. Prepuštati drugom da to radi,a sam stajati po strani ne priliči vjerniku kršćaninu. U prvom čitanju prorok Mojsije zaziva baš to. Da Gospodin izlije svetoga Duha na sav narod,da bi taj narod sazrio u duhovnom smislu. Čovjeka današnjice kao da sve više i više obuzima ono materijalno. Zanemaruje svoju duhovnu stranu. Podižući svoje bogatstvo,postavlja sebe sve veće i veće ciljeve. Čineći to,u svojem životu samo gomila nezadovoljstvo jer često te sebi postavljene ciljeve ne može ostvariti. Tako često čujemo razmišljanje kako su naši stari imali težak život,ali je taj život bio prožet zadovoljstvom i duhovnim stvarima. Molitve,obiteljske slave,pobožnosti,bratovštine……sve su to oni njegovali. Nisu zanemarili svoju duhovnu stranu. Imali su vremena za Boga. Današnji čovjek je sušta suprotnost svojim precima. Iako ima lijepih primjera,ali su oni sve veća rijetkost. Poslanica svetoga Jakova kao da je pisana u našim vremenima. Veli on; „Bogatstvo vam istrunu, haljine vaše postadoše hrana moljcima, zlato vam i srebro zarđa i rđa će njihova biti svjedočanstvo protiv vas te će kao vatra izjesti tijela vaša! Zgrnuste blago u posljednje dane! Evo: plaća kosaca vaših njiva – koju im uskratiste – viče i vapaji žetelaca dopriješe do ušiju Gospodina nad vojskama.“ Koliko je bogastva stečeno na nepravedan način,uskratom plaća radnicima,nepoštenom privatizacijom i pljačkom……ti radnici su kosci čiji vapaj Gospodin sigurno čuje. I vjerujte,krivci neće umaći. Poneke već i za života stiže kazna. Svjedočimo tome i u našem društvu. Zato Isus u današnjem Evanđelju šalje jaku poruku protiv grijeha. Ako te bilo koji dio tvojeg tijela sablažnjava,odstrani ga! Isus sigurno nije mislio da sami sebe sakatimo,već nam govori kolika je važnost toga da čovjek ostane čist od grijeha.

Zato dragi prijatelji poslušajmo Isusa, odbacimo grijeh, spustimo se malo na zemlju i otkrijmo svoju duhovnu stranu. Misliti da je za spasenje dovoljno to što sam kršten i što ću imati vjerski ukop sigurno nije ispravno. Bog traži djela. Živite zato svoju vjeru, bez obzira koliko to bilo teško. Jer život je borba,a ne kuknjava. Kukati da u svijetu danas nema dobrih kršćana je besmisleno. Budi ti dobar kršćanin, tvoja žena,tvoje dijete…to vas je već lijep broj. Zvati se kršćanin,a živjeti poganski Isus osuđuje. Ova Isusova rečenica sve govori; „»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«

Poslušajmo zato Isusa i ne ljutimo Boga. Budimo dobro sa Bogom i On će biti sa nama. A ako je Bog sa nama tko će protiv nas! Mir vam i dobro!