ZAGREB (IKA)

Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunnalil u svečanoj dvorani Međubiskupijskoga sjemeništa na Šalati 22. listopada posvjedočio je okupljenim učenicima, profesorima i djelatnicima NKG-a o 557 dana zarobljeništva u rukama isilovaca.

Iznio je svoja iskustva, svjedočio o čudima, istaknuo važnost molitve i oproštenja za duhovni život, za unutarnji mir. Don Tom svjedočio je na engleskom jeziku, a prevodio je negdašnji maturant NKG-a Mislav Ščuric. U pratnji don Uzhunnalila bio je i salezijanac Shalbin Kalanchery Paul, prokurator za Misije u provinciji Bangalor.

Na poziv ravnateljice Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti na zagrebačkoj Šalati prof. Ljube Duvnjak te uz suorganizaciju vanjskog duhovnika u NKG-u salezijanca don Mihovila Kurkuta, 405 učenika i 30 profesora te gimnazije imali su prigodu čuti svjedočanstvo indijskog salezijanskog svećenika koji boravi u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu isilovaca. Don Tom Uzhunnalil dolazi iz sela na jugoistoku Indije. Vrijednost života i vjere spoznao je u deveteročlanoj obitelji. Salezijancem je odlučio postati u drugom razredu srednje škole. Svoj „da” Gospodinu rekao je prije 29 godina. Njegovo svećeničko geslo je „Služiti Gospodinu, da bismo služili drugima”. Velika želja bila mu je postati misionarem u Jemenu, biti ondje župnik i duhovnik sestrama Misionarkama ljubavi koje su ondje djelovale. Živeći život u želji za postizanjem radosti i svetosti, don Tom Uzhunnalil doživio je veliku milost od Gospodina. Početkom ožujka 2016. godine, kada je život izgubilo šesnaestero ljudi, don Tom jedini je preživio napad isilovaca na hospicij sestara Misionarki ljubavi u Jemenu. Njegova jednostavnost i skromnost života očituje se u njegovu svjedočanstvu koje je radosno podijelio I na zagrebačkoj Šalati, a svoje svjedočanstvo izreći će i u Žepču, Međugorju te Splitu.

Na početku susreta sve okupljene pozdravio je, uime ravnateljice Gimnazije školski duhovnik vlč. Matija Pavlaković, kratko predstavljajući tijek susreta. Uslijedilo je svjedočanstvo don Toma koji je na vrlo potresan i snažan način jezgrovito opisao svoj put do svećeništva, havariju započetu u ožujku 2016. godine kada je otet u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar pa sve do oslobođenja u rujnu 2017. godine. Između ostalog, okupljenima je rekao: „Zahvaljujući molitvama ljudi cijeloga svijeta, pa i ovdje u Hrvatskoj, nikada nisam imao noćne more. Iako sam vidio toliko mrtvih, nisam bio u depresiji, nisam se psihički slomio. … Najjače oružje koje nam je Gospodin ostavio je molitva! Znam da su vaše molitve pomogle da sam ostao zdrav i fizički i psihički. Hvala svima na molitvama. Koristite oružje molitve u svim situacijama. Nastavite vjerovati u živoga Boga Isusa Krista. Uzmite najplodonosniji lijek, a to je oproštenje. … Gospodin je imao poslanje za mene. Ima ga za svaku osobu. U tišini molitve osluškujte što Gospodin od vas traži. Ja sam to učinio onoga Uskrsa. Neka vam Gospodin udijeli sve milosti kako biste ispunili svoje poslanje. Bog vas blagoslovio!”, zaključio je don Uzhunnalil, izričući molitveni blagoslov na Gimnaziju i Sjemenište na Šalati.

Pri kraju svjedočanstva okupljenima je bila omogućena i kupnja knjige don Toma, predstavljena dan ranije na zagrebačkom Jarunu, pod naslovom “Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca”, a sav prihod od kupnje prilaže se za potrebe misija.

Završetkom svjedočanstva tog osebujnog indijskog salezijanca nastavljen je redoviti školski program za učenike te klasične gimnazije koja iduće, 2020. godine, proslavlja 100. obljetnicu djelovanja s pravom javnosti na ovim prostorima.