Naš poznati nobelovac i pisac Ivo Andrić jednom izreče misao: „Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo.“ I u pravu je što se tiče prvog dijela,jer sve što je rođeno,mora i umrijeti. Ali odrugom dijelu rečenice mogla bi se dati različita mišljenja. Imali ste prigodu pročitati na župnoj web stranici priču o djevojčici iz Krašića i njenoj preranoj smrti. Dan iza prve pričesti preminula je. I svi ostajemo nijemi pred tim događajem,osjećamo bespomoćnost i bijes jer ništa ne možemo promijeniti. Naše misli idu u smjeru gdje tumačimo sami sebi da još nije bio red da ta djevojčica premine. Ali život je nepredvidiv,pun iznenađenja,a Zlo nikada ne miruje.

Od prvoga dana to iskonsko Zlo koje nije moglo podnijeti čovjekovu blizinu s Bogom želi nauditi tom čovjeku. Vidimo u Knjigi Postanka kako Adam i Eva jedu jabuku koju im je zmija ili Zlo punudila. Znamo da je to završilo izgonom svih ljudi iz Raja. I niti jedan nije ostao. I Zlo je mislilo da je odnijelo pobjedu.

 

Ali Bog odmah ima plan za spas ljudi. Plan je Isus Krist i njegova smrt  na križu da bismo mi ponovno stekli taj Raj. I Isus nam u nasljeđe ostavlja svoj nauk,svoju Crkvu da bismo lakše dosegli život vječni koji nam Zlo želi oduzeti. Zašto vjernici tako malo koriste te darove koje nam je Krist ostavio? Ponekad čovjek ima osjećaj da vjernici češće posjećuju razne tečajeve joge,psihijatrijske klinike ili troše novce pozivajući razne brojeve telefona na koje im odgovaraju sluge tog Zla nego što se obraćaju Bogu za pomoć. O čitanju horoskopa ne treba niti pričati. Kolika je onda naša vjera? Vjerujemo li mi onda uopće da nam Bog može pomoći? I kada spoznamo da smo pogriješili onda se od Boga pokušavamo skriti,kao Adam. Umjesto da posegnemo za „lijekom“,pomirenjem s Bogom preko svete ispovijedi i okrenemo novu stranicu našeg kršćanskog života,mi se skrivamo iza raznih izgovora. Nedostaka vremena,obveza,neodgovarajućih termina svete mise ili ispovijedi…..Svi ti izgovori su kao smokvin list koji Adam iskoristi da se pokrije. Ali Boga se ne da prevariti. Ljude možda,ali Boga ne.

Jučer smo gledali biciklijadu po Zagrebu u ime zagovaranja nekih ljudskih prava. Ma ta biciklijada je zagovaranje grijeha protiv Boga. Protiv svih vrijednosti koje nas Isus Krist uči. I to treba jasno i glasno reći. Tko god na taj grijeh blagonaklono gleda taj staje na stranu Zla. Bilo da je on običan čovjek, znanstvenik, svećenik, biskup…..Zanimanje i titula ga ne oslobađaju odgovornosti. Svjesni smo da je danas popularno biti liberalan. Društvo te bolje gleda. Novine i novinari ti tepaju i umiljavaju ti se. I mnogi padaju na to. Na žalost to je uhvatilo maha i u Crkvi. Krivo je to razmišljanje pojedinih duhovnih pastira. Ma gdje je vjera najslabija,i gdje su crkve najpraznije? Pa tamo gdje Crkva ima „najliberalnije“ vodstvo! Zar to nije dokaz krivog puta?

Zato dragi prijatelji ne dajte se prevariti raznim tepanjima i lažnom popustljivošću. Zna se što je volja Božja. Zna se nauk Isusa Krista. Ne odstupajte od njega niti male. I ne brinite ako ste trenutno u manjini ili vas krivo gledaju. Ma vi ste u pravu jer slijedite pravi put. Isus danas na kraju veli gledajući mnoštvo naroda:  »Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.«

Mir vam i dobro!