Kardinal Burke je podsjetio na povijesno učenje Crkve da oni koji su u stanju teškog grijeha ne smiju biti pripušteni primanju Svete pričesti.

WASHINGTON – Kardinal Raymond Burke, kanonski pravnik i bivši prefekt najvišeg suda Crkve, rekao je da katolički političari koji podržavaju pobačaj ne bi trebali primati Svetu pričest, uključujući pro–choice katoličkog predsjedničkog kandidata Joea Bidena.

Biden „nije katolik s dobrom renomeom i ne bi trebao pristupiti primanju Svete pričesti“, rekao je kardinal Burke u intervjuu s Thomasom McKennom 31. kolovoza, koji kao čelnik organizacije pod nazivom Katolička akcija za vjeru i obitelj povremeno obavlja intervjue s kardinalom.

„Ovo nije politička izjava, ne namjeravam se uključiti u preporučivanje bilo kojeg kandidata za dužnost, već jednostavno želim reći da katolik neće podržati pobačaj u bilo kojem obliku ili formi, jer je to jedan od najtežih grijeha protiv ljudskoga života, i oduvijek se smatralo suštinski zlim i stoga je na bilo koji način podržavanje toga djela smrtni grijeh.“

Upitan konkretno o Bidenu, kardinal Burke rekao je da „ne samo da aktivno podržava izazvani pobačaj u našoj zemlji, već je u svojoj kampanji javno objavio da namjerava učiniti praksu prekida trudnoće dostupnim svima u najširem mogućem obliku i ukinuti uspostavljena ograničenja na ovu praksu.“

„Dakle, prije svega, rekao bih mu da ne pristupa Svetoj pričesti iz ljubavi prema njemu, jer bi to bilo svetogrđe i opasnost za spas njegove vlastite duše. Ali, također ne bi trebao pristupiti primanju svete pričesti jer svima daje primjer skandala. Jer ako netko kaže “pa, ja sam pobožni katolik“ i istodobno promiče pobačaj, drugima se daje dojam da je prihvatljivo da katolik zagovara pobačaj, a naravno da to apsolutno nije prihvatljivo. Nikad nije bilo i nikada neće biti.“

Kardinal Burke bio je biskup La Crossea u Wisconsinu (SAD) i nadbiskup Saint Louisa prije nego što je 2008. imenovan prefektom Vrhovnog suda Apostolske Signature, najvišeg kanonskog suda u Crkvi. Kardinal je bio prefekt Vrhovnog suda Apostolske Signature do 2014. godine, te je i dalje je član suda. U 2007., kardinal Burke objavio je u prestižnom kanonskom časopisu „Periodica“ znanstveni članak o primanju katolika u teškom javnom grijehu na Svetu pričest. Mnogi kanonski pravnici smatraju ovaj članak konačnom znanstvenom i tehničkom obradom teme.

U intervju, koji je u utorak dobila Katolička novinska agencija (CNA), Kardinal Burke je rekao da je povijesno učenje Crkve da oni koji su u stanju teškog grijeha ne bi trebali biti pripušteni primaju Svete pričesti, citirajući opomenu Sv. Pavla iz (Svetog Pisma) prve poslanice Korinćanima „da svatko tko jede kruh ili pije čašu Gospodnju na nedostojan način bit će kriv“ i „tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela“.

Kardinal je pojasnio pojam skandala, rekavši da „skandal znači da svojim primjerom vodite druge u pogrešno razmišljanje i pogrešno postupanje.“

„Ako su se ljudi možda u mislima ispitivali o pobačaju, a oni vide tog čovjeka koji se proglasio pobožnim i promiče pobačaj na najjači mogući način, to dovodi ljude do zablude da misle kako pobačaj mora biti moralno prihvatljiv i tako da osoba tada snosi odgovornost – ne samo ona koja stvara skandal, ne samo zbog vlastitih pogrešnih radnji u podržavanju pobačaja, već i zbog navođenja drugih na mišljenje da je pobačaj prihvatljiv”, rekao je kardinal Burke.

„Ne mogu zamisliti da bilo koji katolik ne bi znao da je pobačaj težak grijeh, ali ako to ne zna, nakon što im se kaže, onda ili mora prestati podržavati pobačaj ili prihvatiti činjenicu da nije katolik u dobrom stanju i zato se ne bi trebao primati Svetu pričest“, dodao je kardinal Burke.

Kardinal Burke objasnio je da je, kada je kao dijecezanski biskup, postao svjestan pro–choice političara u svojoj biskupiji, bila njegova praksa kontaktirati ih „kako bi bio siguran da razumiju“. Ako su i nakon razgovora o crkvenom učenju o ljudskom životu „i dalje bili nespremni postupiti u skladu s tim“, onda sam im jednostavno morao reći „nemojte primati Svetu pričest“, objasnio je kardinal.

Komentari kardinala Burkea izvučeni su iz kanona 915 i 916 Kodeksa kanonskog prava (CIC), u kojima je jasno objašnjeno da osoba koja je počinula težak grijeh ne bi trebala pristupiti Svetoj pričesti bez pristupanja sakramentu ispovijed, i da katolicima „koji tvrdoglavo ustraju u očitom teškom grijehu ne bi trebalo biti dopušteno primanje Svete pričesti.“

Među američkim biskupima neslaganje oko značenja kanona i njegove primjene na pro-choice katoličke političare traje od predsjedničke kampanje Johna Kerryja 2004. godine.

U 2004. 2004. kardinal Joseph Ratzinger, tadašnji šef doktrinarnog ureda Crkve (Kongregacije za nauk vjere), napisao je memorandum američkim katoličkim biskupima, objašnjavajući primjenu kanona 915 oko pitanje pro – choice političara.

Slučaj katoličkog političara koji „dosljedno vodi kampanju i glasuje za dopuštajuće zakone o pobačaju i eutanaziji“ predstavljao bi „formalnu suradnju“ u teškom grijehu koji je „očigledan“, objašnjava se u pismu. U takvim bi se slučajevima „njegov pastoralni službenik trebao sastati s njim, upućujući ga u nauk Crkve, obavještavajući ga da ne sudjeluje u primanju Svete pričesti dok ne okonča objektivnu situaciju grijeha i upozoriti ga da će u suprotnom biti uskraćen za euharistiju“, napisao je kardinal Ratzinger. Ako pojedinac ustraje u teškom grijehu i dalje želi ići na Svetu pričest „svećenik koji dijeli Svetu pričest mora je odbiti podijeliti“.

Ubrzo nakon što je kardinal Ratzinger napisao taj dopis, američki su se biskupi složili da o primjeni tih normi trebaju odlučivati pojedinačni biskupi, a ne biskupska konferencija, uglavnom pod utjecajem Theodora McCarricka, tadašnjeg nadbiskupa Washingtona, koji je parafrazirao pismo, koje još nije bilo javno dostupno, ali ga nije u cijelosti predstavio biskupima. Neki su biskupi zabranili pričešćivanje političarima koji se zalažu za “prihvaćen zakon o pobačaju”, ali drugi su zanijekali ili su izravno rekli da takvim političarima neće uskratiti euharistiju.

Na pitanje novinara, kardinal Timothy Dolan iz New Yorka rekao je u listopadu da Bidenu neće uskratiti euharistiju. Prije toga, u siječnju 2019., kardinal Dolan rekao je da neće uskratiti euharistiju guverneru New Yorka Andrewu Cuomou, koji je potpisao jedan od najliberarnijih zakona o pobačaju u povijesti zemlje.

Bidenov vlastiti pastir, biskup William Malooly, rekao je u prošlosti da ne želi “politizirati” euharistiju uskraćivanjem Svete pričesti političarima. Ordinarij Washingtona, nadbiskup Wilton Gregory, rekao je da Euharistiju treba uskratiti samo u krajnjem slučaju i nije zabilježeno da je ikad učinio navedeno (da je uskratio pričest političaru).

Bidenu je u listopadu 2019. uskraćenja euharistija na župi u Južnoj Karolini.
„Sveta pričest znači da smo jedno s Bogom, jedno s drugima i s Crkvom. Naši čini bi to trebali odražavati. Svaka javna osoba koja se zalaže za pobačaj stavlja se izvan crkvenog nauka“, vlč. Robert Morey, župnik Katoličke crkve sv. Antuna u biskupiji Charleston, rekao je za Katoličku novinsku agenciju (CNA) nakon što je Bidenu uskraćena Sveta pričest.

Nakon što je Bidenu uskraćena euharistija, CNA je izvijestio  da politika biskupije Charleston zahtijeva od svećenika da uskraćuju euharistiju političarima i političkim kandidatima koji podržavaju zakonskiu zaštitu pobačaja.

Katolički javni dužnosnici koji dosljedno podržavaju pravo na pobačaj, javno surađuju sa zlom. Podržavajući zakone o pobačaju, oni sudjeluju u očiglednom teškom grijehu, što je uvjet koji ih isključuje iz primanja Svete pričesti sve dok ustraju o tom stavu o pobačaju”, kaže se u dekretu iz 2004. godine koju su zajedno potpisali biskupi iz Atlante, Charlestona, i Charlottea.

U intervjuu objavljenom ovog tjedna, kardinal Burke odgovorio je onima koji kažu da katolici ne bi smjeli prosuđivati unutarnje raspoloženje pro–choice političara, među kojima je isusovac pater James Martin, kojega je posebno spomenuo McKenna.

Sudimo ljude na temelju objektivnih činjenica. Što se tiče njihovih postupaka, njihovih javnih nastupa, njihovih javnih izjava, i zasigurno, potpredsjednik Biden nikoga nije ostavio u sumnji o njegovom stavu. Jasno zna što je nauk Crkve”.

„Bog je svijetu dao naredbu, ubijanje, izravno ubijanje nerođenog ljudskog života je zlo bez obzira kako na to gledate … i naravno, savjest to ne može opravdati ni na koji način“, dodao je kardinal Burke. „Naše srce nije nešto što je skriveno, naše se srce očituje u našim postupcima. Kao što je rekao naš Gospodin, stablo prepoznajemo po plodovima”, rekao je kardinal.

Govoreći o skandalu, kardinal Burke ispričao je priču o nekatoličkom vladinom dužnosniku za kojeg zna kako je rekao da očekuje da bi se katoličko učenje moglo promijeniti ili da ga Crkva ne smije shvaćati ozbiljno zbog broja katolika u Kongresu koji su glasali za permisivni zakon o dopuštanju pobačaja.

„Katolici koji idu uokolo i sami sebe proglašavaju katolicima, a s druge strane, sto posto su za abortus ili na bilo koji način za abortus, čine veliki skandal“, rekao je kardinal Burke. „Crkveno učenje o abortusu se neće nikad promijeniti jer je dio prirodnog moralnog zakona. To je dio zakona koji je Bog upisao u svako ljudsko srce, naime da ljudski život treba čuvati, štititi i promicati.“

Izvor