Kamala Harris
 EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki mediji proglasili su demokratskog kandidata Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora iako prebrojavanje glasova još uvijek traje, a izvjesne su i brojne tužbe, pa će o predsjedniku SAD-a glavnu riječ imati sudovi. Tako će po medijskim tvrdnjama, potpredsjednica SAD-a postati Kamala Harris, inače radikalna ljevičarka.

Prije nego je postala Bidenova kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a, Harris je bila senatorica i državna odvjetnica u Kaliforniji, a u svojoj političkoj i pravnoj karijeri istaknula se podrškom zakonima koji omogućuju “pobačaj bez granica”, ali ograničavaju religijske slobode.

Za vrijeme mandata u senatu, Kamala je podržala sve prijedloge radikalne grupe NARAL, društva koje se zalaže za ukidanje svih zakona o pobačaju, odnosno za “pobačaj bez granica”. Harris se tako zalagala za proširenje “reproduktivnih prava” žena te pobačaj tijekom cijelog razdoblja trudnoće, uključujući i u trenutku rođenja.

Kamala je za vrijeme kampanje ustvrdila da “restriktivni” zakoni o pobačaju dovode do smrti žena. “Postoje države koje su donijele zakone koji će praktički spriječiti žene da imaju pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti. I nije pretjerano reći da će žene umrijeti. Siromašne žene umrijet će jer republikanska zakonodavstva u tim raznim državama govore ženama što da rade sa svojim tijelima”, ustvrdila je.

Kao državna odvjetnica u Kaliforniji, Kamala je procesuirala pro-life novinare iz Centra za medicinski napredak koji su istraživali Planned Parenthood i njegovu prodaju pobačenih dječjih tijela, što je dovelo do istrage i saslušanja u Zastupničkom domu. Harris je tada iskoristila svoju poziciju državnog odvjetnika kako bi se izvršio pretres kuće jednog od najistaknutijih istraživačkih novinara Davida Daleidena, pisao je National Catholic Register.

 

Kao senatorica, Harris je podržala ukidanje Hydeovog amandmana, mjeru koja blokira savezno financiranje pobačaja i koja je uvijek imala dvostranačku potporu. Nakon pritiska Kamale, Biden koji je dugo godina podržavao taj amandman sada zastupa njegovo ukidanje.

Kamala je kao senatorica dva puta odbila podržati ‘Zakon o zaštiti preživjelih od pobačaja Born-Alive’, zakona kojim bi se od liječnika tražilo da pružaju jednaku njegu bebama koje prežive neuspjeli pobačaj kao i svakom drugom novorođenčetu.

U 2018. godini, tijekom rasprave u Senatu za nominaciju Briana Bueschera za okružnog suca u Nebraski, Kamala je napala Bueschera zbog njegovog sudjelovanja u redovima Knight of Columbus, dobrotvornoj katoličkoj bratskoj organizaciji. Tvrdila je da ga to diskvalificira za suca. Incident je naveo čitav Senat na usvajanje zakona kojim se odbija bilo kakva vjerska provjera za sudske kandidate.

Postoje sporni izvještaji o Kamalinom radu kada je bila okružna tužiteljica u San Franciscu, a vezani su uz procesuiranje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi. Dosjei koje su tužitelji iz Nadbiskupije San Francisca prikupili o seksualnom zlostavljanja, a koji sežu u proteklih nekoliko desetljeća, pokazuju da Kamalin ured nije gonio nijednog svećenika. Ona se od tada pravda da te evidencije nisu podlijegale zakonima o javnim evidencijama.

Godine 2015., u svojstvu državne odvjetnice u Kaliforniji, Harris je radila ba oblikovanju zakona poznatog kao „Zakon o reproduktivnim činjenicama“ koji je prisiljavao licencirane trudničke centre da objavljuju informacije ukoliko ne nude pobačaje i da država Kalifornija pruža besplatne ili jeftine pobačaje. Tri godine kasnije tužena je, te je Vrhovni sud poništio taj zakon.

Kamala je 2018. sponzorirala kontroverzni “Zakon o ravnopravnosti” koji bi ograničio slobodu govora i prava na savjest. Tim bi se zakonom poništio, odnosno onemogućio “Zakon o obnovi vjerske slobode” iz 1993. godine, što bi bio ogroman udarac na zaštitu vjerskih sloboda.

Prema zakonu iz 1993. godine, koji bi Kamala poništila, bilo kojoj vladinoj agenciji, odjelu ili dužnosniku Sjedinjenih Država zabranjuje se su onemogućavanje vjerovanje neke osobe. Taj zakon je donesen jer je Kongres zaključio da religiozno neutralni zakon mogu naštetiti vjerskoj slobodi jednako kao i zakon kojemu je namjera miješati se u religiju.

Izvor: narod.hr/ncregister.com