VATIKAN (IKA)

Osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI. nadbiskup Georg Gänswein za Vatican News opisao je 14. siječnja kako papa u miru doživljava ovo teško vrijeme.

Prošli je Božić za Benedikta XVI. bio prvi Božić bez brata Georga, premda se na neki način osjećala njegova prisutnost, rekao je nadbiskup Gänswein. Prisutnost brata Benedikta XVI. tijekom božićnih blagdana – prvih nakon njegova preminuća – na neki se način osjećala.

“Više puta smo, naime, osim Bachova Božićnog oratorija, poslušali koncerte s božićnim pjesmama koje je izvodio Regensburger Domspatzen, zbor koji je vodio Georg Ratzinger”, kazao je tajnik Pape emeritusa.

“Ta je odsutnost za Benedikta rȁna koja je tijekom blagdana potaknula žalost, ali rekao mi je također da je osjetio Gospodinovu utjehu, siguran da njegov brat sada živi u Njegovu zagrljaju”.

Mons. Gänswein je govorio i o tomu kako se živi u samostanu Mater Ecclesiae u ovo vrijeme pandemije. Svakodnevna se organizacija nije mnogo promijenila, dnevni je ritam ostao isti, premda su smanjeni posjeti. Benedikt prati vijesti koje nam stižu putem televizije i dijeli s nama zabrinutost zbog pandemije, zbog svega što se događa u svijetu, zbog brojnih osoba koje gube život zbog virusa. Bilo je ljudi koje je poznavao, a koji su umrli od bolesti COVID-19.

Na kraju, tajnik Benedikta XVI., nakon objavljivanja fotografija sa susreta s papom Franjom i novim kardinalima u studenom prošle godine, potvrdio da je papa Ratzinger “fizički slab, ali je vrlo bistar”.

“Što se tiče fizičkoga stanja, vrlo je slab i može hodati samo uz pomoć hodalice. I glas mu je slab. Više vremena posvećuje odmoru, ali i dalje svako poslijepodne izlazimo u vatikanske vrtove, unatoč hladnoći. Ja svakoga dana slavim misu, a on koncelebrira sjedeći. Za svakodnevnu smo molitvu pripremili tekstove s velikim slovima kako bi mogao bolje pratiti Liturgiju časova, i na obrocima smo i dalje svi zajedno kao što smo uvijek činili”, rekao je nadbiskup Gänswein.

Papa emeritus istoga je dana cijepljen protiv koronavirusa. Ovih je dana u poruci zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću izrazio molitvenu blizinu stradalima od potresa u Hrvatskoj.