Malo nas je u ovo nedjeljno jutro zatekla neugodna vijest. O čemu se radi? Na žalost, corona se opet vratila. Velika opasnost ponovno prijeti u našim crkvama. Puna dva dana je nije bilo pa smo mogli i zapjevati, a moglo nas je biti brojčano više na misnim slavljima ovisno o veličini crkvi. Čini se da i ta corona voli proslaviti Božić pa je uzela slobodno. Nećete nam zamjeriti na ovom uvodu,ali nadamo se da ste shvatili bit priče. Kada se o ozbiljnim stvarima,a ova epidemija jest ozbiljna,odnosi neozbiljno,onda se gubi na vjerodostojnosti. Ali mi ćemo se prema njoj odnositi vjernički odgovorno i ozbiljno čuvajući sebe i svoje bližnje. Pročitajte i poruke nekih naših biskupa,Škvorčevića i Petenjaka na primjer, pa će vam biti jasnije o čemu govorimo.
Slavimo danas svetu obitelj Isusa,Marije i Josipa. Bog je svojeg Sina poslao na ovaj svijet da se rodi u obitelji,da ima zemaljskog oca i majku pokazujući tim primjerom kolika je u Njegovim očima veličina obitelji. Tu veličinu su najbolje izgleda shvatili neprijatelji te obitelji. Vidimo da se svim silama nastoji umanjiti važnost obitelji u današnjem društvu. Zar pokušaji izjednačavanja raznih grešnih i čudnih zajednica sa obitelji nije na tome tragu? Razne nastranosti u našem društvu,a još više u društvima europskih zemalja smatraju se nečim normalnim. Čak se i zakonski takve stvari zaštićuju i uređuju. I ne daj Bože da bi glas netko podignuo protiv toga,jer odmah će biti optužen da diskriminira,razapet će ga slobodoumni novinari. Ali vjernik se ne treba bojati takvih. Jer oni možda imaju moć i utjecaj na ovom svijetu,ali i ne slute da su ustali protiv Onoga kojeg ne mogu pobjediti. Čija je moć i slava nemjerljiva. Blago onom vjerniku kojeg takvi napadnu i osude zbog obrane Kristova nauka. Samo je u Božjim očima veći. Dičite se svetim imenom njegovim, neka se raduje srce onih što traže Gospodina! Tako veli sveti pisac danas. Zašto onda vjernik-kršćanin često odvraća glavu i šuti na loše stvari u društvu? Pa najčešće zbog straha radi osude okoline. Strah rađa pokornost. I dok ne primjetite probudit ćete se u društvu koje će imati uređenje o kakvom niste ni sanjali da ćete živjeti. Sumnjate u ovo? Pa najveći dokaz vam je i ova epidemija. Vlasti zabranjuju svete mise bez ikakvih ili jako malih suprostavljanja. Kako ste proslavili Uskrs? Osuđeni su oni koji su se takvim mjerama suprostavljali,koji su služili svete mise sa narodom. Novinari su ih razapeli. Ali njihova je plaća na Nebesima sigurno velika. Branili su slobodu vjernika da slave misnu žrtvu sa svojim Spasiteljem. A On to ne zaboravlja. Vjera je dragi prijatelji bitna. Da bi postigli život vječni,treba vjerovati. Vidjeli ste danas kolika je Abrahamova, Sarina i Izakova vjera. I Bog je tu vjeru nagradio potomstvom. Bogu ništa nije nemoguće. Koliko nas vjeruje u to? Čuli ste za onu priču o molitvi mještana u sušnom razdoblju za kišu. Samo je jedna djevojčica na tu skupnu molitvu na otvorenom ponijela kišobran. O da nam je vjera te djevojčice gdje bi bili!
27. prosinca - Sveti Ivan, apostol i evanđelist | Sv. Antun Padovanski Rijeka
Danas slavimo i svetog Ivana. Prva sveta misa je bila za svečare kojima ovim putem čestitamo njihovog obiteljskog zaštitnika i želimo im ugodno druženje za njihovim obiteljskim stolom. Čestitke i svima onima koji nose lijepo ime Ivan,Ivana…….
Ugodan vam ostatak dana i neka vas prate mir i dobro.