Euharistijskim slavljem u srijedu 3. srpnja, u samostanu Službenica milosrđa na Kamenu, koje je predvodio krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK mons. Ivica Petanjak završen je 31. godišnji susret misonara Crkve u Hrvata. Prigodnu homiliju izrekao je predstojnik Ureda za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslav Gojsalić, a u koncelebraciji je bilo i nekoliko misionara predvođenih ravnateljem Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj don Antunom Štefanom.

„U pripremi ovoga susreta, ponovno sam uočio koliko je potpuno predanje Gospodinu važno za naš život. Sav naš rad postaje uzaludan, pretvara se u strah i nesigurnost, ukoliko se u potpunosti ne oslonimo na Onoga koji svojom milošću blagoslivlja sva ljudska nastojanja“, rekao je don Jakoslav u uvodnom dijelu homilije.

Izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji susret započeo na svetkovinu sv. Petra i Pavla, a završio na blagdan sv. Tome. „Ja vjerujem da smo mi ljudi slika apostola, jer iako se puno puta međusobno ne slažemo ipak smo u stanju oprostiti jedni drugima te u radosti zajedništva slaviti Gospodina“.

Zahvalivši svima, naglasio je kako su misionari navještajem Radosne vijesti posijali Božje sjeme u srcima mnogih vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Program ovogodišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata započeo je u subotu 29. lipnja okupljanjem u samostanu Službenica milosrđa na Kamenu. Euharistijsko slavlje u konkatedrali sv. Petra u Splitu predvodio je krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK mons. Ivica Petanjak. U nedjelju 30. lipnja misionari su posjetili prasvetište Gospe od Otoka u Solinu te su zatim iznijeli svoja svjedočanstva po župama Splitsko-makarske nadbiskupije. Istoga dana, u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije održan je Nightfever. Program se nastavio u ponedjeljak 1. srpnja posjetom marijanskom svetištu Majke Božje Lurdske – Vepric, gdje su se misionari susreli s ministrantima Splitsko-makarske nadbiskupije. U utorak 2. srpnja, misionari su posjetili Svetište Gospe Sinjske gdje su se susreli s Franjevačkom mladeži.

Pedesetak sudionika, između ostalog hrvatski misionari pristigli iz 12 zemalja (Ruande, Tanzanije, Ugande, Perua, Zambije, Ekvadora, DR Konga, Haitija, Islanda, Ukrajine, Benina i Salomonskih Otoka) međusobno su podijelili iskustva i poteškoće u služenju potrebitim ljudima te posvjedočili radost svoga poslanja mnogim vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije.