Zamislite da saznate da ste začeti godinu ili dvije nakon žene koja vas je rodila i da ste prije dolaska na svijet tri desetljeća bili zarobljeni u kliničkom zamrzivaču. Ovo je sada sudbina blizanaca koji su rođeni u listopadu 2022., nakon što su 1992. začeti in vitro oplodnjom (IVF), zamrznuti kao embriji i zatim posvojeni.

Oregon Couple Welcomes Twins From Embryos Frozen 30 Years Ago – NBC 7 San  Diego

Philip i Rachel Ridgeway posvojili su blizance Lydiju i Timothyja, iako imaju četvero djece začete prirodnim putem. Kršćanski par je smatrao da je usvajanje embrija u Božjem planu za njih, rekavši za CNN da su želeljeli i „one koji su najdulje čekali“.

Katolička Crkva je dugo osuđivala ovakav proces čuvanja embrija, ali ta su upozorenja prošla bez sluha, a sada se procjenjuje da samo u Sjedinjenim Američkim Državama postoji milijun zamrznutih embrija, što dovodi do dubokih i stalnih moralnih dilema.

Papa Ivan Pavao II. je 1996. uputio „apel na savjest svjetskih znanstvenih autoriteta, a posebno liječnicima, da se zaustavi proizvodnja ljudskih embrija, uzimajući u obzir da to nije moralno dopušteno rješenje u pogledu ljudske sudbine, uostalom tisuće zamrznutih embrija koji jesu i ostaju subjekti temeljnih prava nisu zaštićeni zakonom kao ljudske osobe.”

U dokumentu Dignitas Personae iz 2008., Kongregacija za nauk vjere bavila se pitanjem što učiniti s postojećim zamrznutim embrijima, odbijajući „prijedloge da se ti embriji koriste za istraživanje ili liječenje bolesti” jer tako bi tretirali embrije „kao puki ‘biološki materijal’ i doveli do njihovog uništenja”.

Također su odbili prijedlog „da se ti embriji stave na raspolaganje neplodnim parovima” jer bi takva praksa „dovela i do drugih problema medicinske, psihološke i pravne prirode”.

Kongregacija za nauk vjere napisala je u dokumentu Donum Vitae iz 1987. da čak i postupak umjetno oplodnje i prijenosa embrija „ostaje tehnika koja je moralno nedopuštena jer lišava ljudsko rađanje dostojanstva koje mu je vlastito i naravno”, a uspoređuju takvu praksu s abortivnom praksom uništenje embrija i masturbacijom.

Ideja “prenatalnog usvajanja“ kojom bi se spasili embriji ostavljeni zamrznuti u IVF klinikama, je u dokumentu Dignitas Personae nazvano prijedlogom „hvalevrijednim, s obzirom na namjeru poštivanja i obrane ljudskog života“, ali je u dokumentu zaključeno da „postoje određeni problemi”.

Na tiskovnoj konferenciji, nedugo nakon objavljivanja dokumenta Dignitas Personaenadbiskup Rino Fisichella, tadašnji voditelj Papinske akademije za život, rekao je da Vatikan ne isključuje u potpunosti usvajanje embrija, ali naginje negativnom stajalištu jer su budući roditelji prisiljeni sudjelovati u nemoralnom procesu.

Katolici bi stoga trebali usmjeriti napore prema „zaustavljanju proizvodnje kao na pokretnoj traci i zamrzavanju ljudskih embrija koji se svakodnevno odvijaju u svakom većem gradu u zapadnom svijetu, a Crkva treba bolje poučavati i objašnjavati zašto je in vitro oplodnja moralno neprihvatljiva“.

Izvor