Iako postoje mnogi aspekti vezani uz tkz. pandemiju koronavirusa koji su bez presedana, mnogi su itekako iskoristili stanje kao priliku za postizanje političkih ciljeva koje su dugo tražili. Aktivisti za pobačaj, na primjer, žele učiniti čedomorstvo još dostupnijim uklanjajući sve propise i omogućavajući ženama da abortiraju uz pomoć tableta kod kuće, bez osobnog liječničkog savjetovanja i bez posjete zdravstvene ustanove.

Očigledno je zašto to žele. Klinike za pobačaj postale su ključno bojište u ratu zbog pristupa pobačaju, a pro-life grupe uspješno su zatvorile ustanove za pobačaje u mnogim dijelovima svijeta, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je u nekoliko saveznih država samo jedna klinika ostala u funkciji. Ako žene više ne moraju odlaziti u klinike radi ranih pobačaja – što je većina njih – tada će aktivisti za pobačaj uspjeti zaobići ključnu prepreku i neutralizirati učinkovitu strategiju pro-life skupina.

Na primjer, stopa pobačaja u Velikoj Britaniji zabilježila je zapanjujući skok u posljednjih godinu dana, dostigavši ​​rekordno visokih 210.860 beba ubijenih pobačajem, pri čemu se 47% pobačaja dogodio kod kuće, uz korištenje pilule. Užasne priče o ženama koje su na hitnim bolničkim odjelima završile zbog krvarenja, ili istrage koji su pokrenute zbog ubojstava nad ženama koje su pokušavale ubiti puno starije bebe tabletama, te šok nekih žena kad su se našle oči u oči s djetetom kojeg su se pokušavale riješiti, gotovo su u potpunosti zanemarene kod aktivista za pobačaj – i što je još važnije, u svim medijima.

Zapravo, aktivisti za pobačaja u Velikoj Britaniji sada tvrde da je stopa pobačaja koja se približava četvrtini milijuna zapravo dobra, a ne loša vijest. Za njih to dokazuje da reforma pobačaja djeluje. Naravno, nije bilo „reforme pobačaja“ – postojale su privremene mjere zbog pandemije. No, aktivisti, koji su tijekom pandemije uspješno proširili pristup pobačaju, sada nastoje ove mjere učiniti trajnim.

U Velikoj Britaniji pobačaj je zabranjen nakon 24. tjedna, a za dobivanje tableta za pobačaj potrebno je odobrenje dvaju liječnika, pri čemu se prva pilula uzima u klinici. Propisi su uklonjeni prošle godine, a Ministarstvo za zdravstvo u vladi Borisa Johnsona dopustilo je uzimanje pilula za pobačaj kod kuće, eliminirajući uvjete da se prva pilula uzme u klinici i sveo potrebno odobrenje na jednog liječnika.

Sprječavanje daljnje deregulacije pobačaja bit će jedna od ključnih borbi za život nakon pandemije. Aktivisti za pobačaj znaju da će, ako uklone sve prepreke za pobačaj, osobito u ovim neizvjesnim vremenima, više žena odlučiti posegnuti za pilulom i ubiti svoje dijete. U posljednje dvije godine vidjeli smo i  previše tragedija, a kraj se ne nazire.

Izvor