epaselect epa08799673 Absentee ballots are processed and verified by the Fulton County Registration and Elections Department in a large room at State Farm Arena in Atlanta, Georgia, USA, 04 November 2020. The 2020 Presidential Election result remains undetermined as votes continued to be counted in several key battleground states. EPA/ERIK S. LESSER

Pobjednik američkih predsjedničkih izbora još je nepoznat, a glasovi se još prebrojavaju. Donald Trump i Joe Biden i dalje su na manje od jedan posto razlike u Pennsylvaniji, Georgiji i Arizoni, dok je Trump zadržao vodstvo u Sjevernoj Karolini.

8,40 sati

Prema procjenama AP-a razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama se ponovno promijenila. Biden je u vodstvu u Georgiji, Nevadi, Pennylvaniji, dok je Trump zadržao većinu u Sjevernoj Karolini.

5 sati

Vrhovni sud naredio je izbornoj komisiji u Pennsylvaniji da odvoji glasačke listiće primljene nakon izbornog dana. Vrhovni sud nije zabranio da se ti listići obrade, već da se zasad ne pribrajaju ostalim listićima.

“Svi takvi pristigli glasački listići, ako se prebroje, treba ih prebrojati odvojeno”, napisao je u nalogu suradnik suca Vrhovnog suda Samuel Alito.

Pennsylvanija, sa svojih 20 elektorskih glasova, jedna je od ključnih saveznih država u ovim izuzetno neizvjesnim izborima za predsjednika SAD-a, a obradila je 99 posto glasova birača. Biden je preuzeo vodstvo jučer i trenutno vodi s manje od 30 tisuća glasova.

Trump se javnosti obratio na Twitteru i između ostalog poručio kako izbori nisu gotovi, jer “pravni postupci tek počinju”:

“Imao sam tako velike prednosti u ovim državama u izbornoj noći koja su čudno nestala kako su dani prolazili. Možda će se ta vodstva vratiti kako će napredovati naši pravni procesi”, poručio je Trump.

4,30 sati

Joe Biden je održao govor u večernjim satima po lokalnom vremenu.

“Još nemamo potvrdu pobjede, ali brojevi su jasni – pobijedit ćemo u ovoj utrci. Prije 24 sata zaostajali smo u Georgiji, sad smo u prednosti. Bili smo u zaostatku u Pennsylvaniji, sad vodimo. Pobijedit ćemo u ovoj utrci. Dobili smo više od 74 milijuna glasova, a taj broj i dalje raste”, rekao je Biden u svom govoru u Wilmingtonu.

Kaže kako on i senatorica Harris ne čekaju potvrdu pobjede, nego su još od jučer krenuli s radom.

“Učinit ćemo sve da zauzdamo ovaj virus i stavimo pandemiju pod kontrolu. Možemo spasiti mnogo života u mjesecima koji slijede”, izjavio je Biden.

>Trump ide na Vrhovni sud: Ponovno prebrojavanje glasova u Georgiji

23,20 sati – Novinari MSNBC-a Steve Kornacki obrazložio je kako bi u Pennsylvaniji, državi u kojoj je Trumpovim promatračima bio zabranjen prilaz prostoru za brojanje glasova moglo biti osporeno 100.000 glasova. Naime, procjenjuje se da bi većina tih glasova mogla ići Bidenu budući o formalno glasovima dani u odsutstvu. No, prema američkom zakonu u toj državi, oni koji su prijavljeni za glasovanje u odsutstvu, mogli su ipak glasovati i na biračkom mjestu.

23,15 sati – Novinarka Fox Newsa Laura Ingraham javlja kako se razlika u Arizoni dodatno smanjila u korist Trumpa, pa tako Biden ima prednost manju 39.000 glasova. U toj saveznoj državi, za koju se očekivalo da će otići Trumpu, a koju je Fox News u izbornoj noći prerano proglasio Bidenovom, ostalo je još 270.000 glasova za prebrojati.

23 sati – Nakon što je čelnica Republikanske stranke u Michiganu navela je da su otkrivene nove nepravilnosti u Michiganu, ispravljene su pogreške u softveru koji je glasove za Trumpa prisvojio Bidenu. Softver je naime prouzročio da se Bidenu dodijeli značajan broj glasova u okrugu koji je godinama pouzdano crven. U pretpostavljenom konačnom prebrojavanju, Biden je prvotno vodio u okrugu s oko 3.000 glasova, no revidirani podaci pokazuju da je Trump osvojio okrug za oko 2500 glasova.

Čelnica Republikanske stranke istaknula je kako je taj softver korišten i u drugim okruzima u Michiganu iz čega porizlazi da nužno provjeriti i druge glasove.

Izvor: narod.hr