„Koga da pošaljem? Evo me, mene pošalji“ to je mladomisnikovo geslo.

Dario Marton – Subotica

U crkvi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni, mjestu pokraj Subotice, u subotu, 16. veljače, mladomisnik vlč. Dražen Skenderović služio je svoju mladu misu – prvu misu na rodnoj župi. Nakon roditeljskog blagoslova u dvorani, veliki broj svećenika, đakona i mladomisnik uputili su se u crkvu. Prigodnu propovijed održao je tajnik Subotičke biskupije preč. Mirko Štefković. Rekao je kako je mladomisnika Gospodin pozvao na sasvim običan način, susretom s Gospodinom koji poziva. „Koga da pošaljem? Evo me, mene pošalji“ to je mladomisnikovo geslo na koje se propovjednik osvrnuo. On je naglasio da mladomisnik ima mnoge talente koje treba koristiti, i da se hrabro odazvao pozivu Gospodina Isusa. Nakon propovijedi molitvu vjernika pročitali su mladi župe. Također, dva para su se obukla u narodnu nošnju. Zborom je dirigirala kantorica Jelena Demšedi dok je na orguljama svirao Bela Anišić. Na kraju svete mise, načelnik pastoralnog vijeća Lazo Stantić predao je prigodan poklon našem mladomisniku. Vlč. Dražen dobio je veoma lijep dar koji će koristiti dok pohodi stare – torbicu za bolesničko pomazanje. Također, župnik vlč. Dragan Muharem zahvalio je vlč. Draženu i svima koji su pomogli oko organizacije mlade mise, svima koji su pekli kolače i počastili sve goste. Mladomisnik se kratko zahvalio svima koji su došli i koji su ga podržavali dok je bio na bogosloviji. Ova župna zajednica je posljednji put imala mladomisnika prije 29 godina, kada je vlč. Josip Kujundžić imao svoju mladu misu, te je na ovoj misi vlč. Josip „predao štafetu“ svom nasljedniku vlč. Draženu. Na samom kraju, vlč. Dražen je svoj mladomisnički blagoslov podijelio najprije roditeljima, pa svim ostalim vjernicima koji su htjeli primiti blagoslov. U župnoj dvorani župljani su ugostili sve goste iz sela i sa strane koji su došli podržati mladomisnika. Velika zahvala svima koji su na bilo koji način pomogli! Mladoj misi prethodile su trodnevnice na kojima je propovijedao župnik Dragan Muharem, dok je vlč Dražen ispovijedao. Mladomisnik od sada će služiti u župi sv. Roka kao župni vikar – kapelan.Slikovni rezultat za subotica crkva

Prije 45 godina u somborskoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva, 17. veljače 1974. godine, katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić, primio je svećenički red po rukama subotičkog biskupa Matije Zvekanovića. Svoju svetu misu zahvalnicu o 45. obljetnici svećeničke službe msgr. Beretić je služio u nedjelju, 17. veljače, u katedrali bazilici sv. Terezije Avilske. Nakon svečanog himna Tebe Bože hvalimo, riječi iskrene čestitke dragom župniku je u ime svih vjeroučenika uputila učenica četvrtog razreda Matea Miković.

Sestre iz Družbe sestara Kraljice Svijeta iz Zagreba i Velike Gorice održale su vjeronaučni susret u subotu, 16. veljače, u sotskoj dvorani „Kata“. Susret je ugovoren na prijedlog i u dogovoru s vlč. Nikicom Bošnjaković, župnikom župe Presveto Srce Isusovo u Šidu i župnim upraviteljem župa Sot, Morović, Gibarac i Kukujevci. Susret je započeo u 11 sati, a sudjelovala su djeca uzrasta od 1. do 7. razreda iz svih župa i filijala kojima upravlja vlč. Bošnjaković. Vodile su ga sestra Ljubica Josić i sestra Katarina Jakovljević. Prvi dio susreta sestre su iskoristile da se predstave i ispričaju nešto o redovničkom pozivu, jer se djeca iz Srijema rijetko imaju prilike susresti s redovnicima i redovnicama. Sestra Katarina je poziv povezala s različitim iskazima iz Starog i Novog zavjeta kako bi djeca što bolje razumjela što je poziv i što on predstavlja za život osobe koju je Bog odabrao da mu se posveti. Drugi dio susreta bio je posvećen ljubavi. Sestra Ljubica se kratko osvrnula na nedavno proslavljen blagdan svetog Valentina i tako uvela učenike u radionicu koju je pripremila. Cilj radionice je bio uočiti razliku kako živi i djeluje čovjek „bez srca“ i čovjek „sa srcem“. Učenici su podijeljeni u osam skupina, a svaka skupina je imala zadatak nacrtati zadani dio tijela (ruka, noga, glava i srce) i opisati kako se tim dijelom služi čovjek „sa srcem“ ili čovjek „bez srca“, a zatim i odglumiti opisano. Skupine su uz smijeh i veselje, vrlo kreativno i uspješno izvršile povjerene zadatke te ih predstavile ostalim sudionicima radionice. Konačni produkti njihovog rada na kraju susreta izloženi su u dvorani. Na jednoj strani je od radova naslikan čovjek „sa srcem“, a na drugoj čovjek „bez srca.“ Na koncu je župnik zahvalio sestrama na uspješnom i korisnom radu s djecom i zaželio daljnju suradnju Družbe sestara Kraljice svijeta iz Zagreba i Velike Gorice sa župama u Srijemskoj biskupiji.

vatican news