Foto: Snimka zaslona

Europska civilna inicijativa Zagreb, točnije njezin voditelj Ivan Zidarević, potužio se ravnatelju Osnovne škole Dugave jer se u njezinim prostorima nalazi izvješeno raspelo.
Nakon odgovora ravnatelja koji ističe kako raspelo ne bi trebalo smetati onima koji drže do vjere, ma kako se ona zvala, Europska civilna inicijativa najavila je obraćanje inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te pravobraniteljici za djecu.

Najavu Europske civilne inicijative, napisanu na srpskome jeziku, prenosimo u cijelosti:

“Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske – koji govori o sekularnosti RH, kao i to da OŠ Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava Republike Hrvatske i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora OŠ Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO”.

Srbijanski državljanin koji je sklopio istospolno životno partnerstvo s Hrvatom

U nastavku donosimo neke informacije o voditelju ove Inicijative, Ivanu Zidareviću.

Prema pisanju Večernjeg lista, Ivan Zidarević srbijanski je državljanin koji živi u Zagrebu, a u Hrvatskoj je poznat kao prvi Srbijanac koji je s Hrvatom sklopio životno partnerstvo, inače i prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj.

“Hrvatsku volim i poštujem sve njezine zakone. Tu želim živjeti i zbog toga i radim sve što radim da je učinim još boljom, ako mogu i koliko mogu” – rekao je Zidarević za Večernji list u travnju prošle godine.

U promotivnom tonu Večernji list nabraja Zidarevićeve aktivističke angažmane, u kojima se ističe bliska suradnja sa SDSS-om Milorada Pupovca.

Aktivan je bio kada je Ministarstvo obitelji radilo na Zakonu o socijalnoj skrbi i kada je u javnoj raspravi primijetio da formalni i neformalni životni partneri nisu prepoznati kao njegovatelji, a što im pak omogućava aktualni Zakon o životnom partnerstvu. Na neusklađenost zakona Zidarević je odlučio upozoriti šefa SDSS-a i koalicijskog partnera HDZ-a Milorada Pupovca nakon čega je i taj propust, kaže, promijenjen – pisao je tada Večernji list te dodao kako je Zidarević bio aktivan u kampanji za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

“Tim sam povodom pisao Srbiji koja je 2013. godine ratificirala Konvenciju, njihovu Uredu za ljudska i manjinska prava. Zanimalo me kako to da u Hrvatskoj Crkva ima problem s rodom, a Srbija, koja nema ni Zakon o životnom partnerstvu, ratificirala ju je bez problema. Ubrzo je stigao odgovor sa svom statistikom koja se popravila od ratifikacije, a vezano za zaštitu žena od nasilja s kojom sam upoznao SDSS-ove zastupnike u Hrvatskom saboru, a koje su oni potom iskoristili u raspravi na Odboru za ljudska i manjinska prava prije otprilike mjesec dana” – rekao je Zidarević za Večernji list.

Također je tada najavio da će se aktivirati glede Zakona o pobačaju te rekao da je isti dan kada je ministar zdravstva Milan Kujundžić na jednoj televiziji kazao kako će i Crkva sudjelovati u njegovoj izradi poslao dopis tom istom ministarstvu s pitanjem krše li time Ustav.

> David Dimista: Zašto sam prestao ići na zagrebački Pride? Jer se najmanje bavi gay pravima i koketira sa zločinačkim komunizmom!

Najavio je i da se planira posvetiti borbi da se homoseksualnim parovima omogući posvajanje djece, pa i da je o tome već pisao ministrici Nadi Murganić, SDSS-ovom Miloradu Pupovcu, za kojega kaže da se i on slaže da to homoseksualnim parovima treba omogućiti, te predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Suradnja s SDSS-om, sudjelovanje u predizbornoj kampanji

Osim što sudjeluje u javnim raspravama kod donošenja zakona, piše ministrima i predsjednici kako bi ukazao na ono što smatra nepravilnostima, Zidarević je preveo i prvu hrvatsku slikovnicu o istospolnim parovima s djecom „Moja dugina obitelj“ na srpski jezik, volontirao je na Golom otoku i u Pakracu, a završio i Političku akademiju Srpskog narodnog vijeća zahvaljujući kojoj je bio i dio delegacije mladih predstavnika srpske zajednice koja se sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za njegova nedavnog posjeta Zagrebu – navodi Večernji list.

Na mrežnoj stranici SDSS-a stoji video u kojemu Ivan Zidarević poziva birače da izađu na izbore za Europski parlament te daju glasove Pupovčevom SDSS-u.

Bio je sudionik ovogodišnje homoseksualne povorke u Zagrebu.

U intervjuima ističe svoje pozitivne dojmove o životu u Hrvatskoj te naglašava da sa svojim partnerom želi nastaviti živjeti u Zagrebu.

“Europska civilna inicijativa je rezultat višegodišnjeg aktivističkog angažmana na polju prepoznavanja i unapredjenja ljudskih prava.
ЯECI za cilj ima osnaživanje svakog pojedinca za participacijom u društvenom i donekle političkom zagovaranju pozitivnih promena.” – navodi se na facebook-stranici Europske civilne inicijative, kojoj je na čelu Zidarević, dok kao svoju viziju navode:

“Stvoriti virtualan prostor koji doprinosi osnaživanju pojedinaca u području mirovnog rada/angažmana, rada na zagovaranju poštivanja i zaštite ljudskih prava. ponuditi mehanizme za aktivnu participaciju koja doprinosi pozitivnim promjenama u mikrookruženjima i šire”.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr