Emisija urednika i voditelja Branimira Bilića “Hrvatska za 5”, u kojoj je u utorak navečer na HRT-u ugostio članove inicijative za promicanje kulture života i u kojoj je emitiran prilog katoličke televizije “Laudato”, doživjela je napade nekih feminističkih aktivista.

Emisiju od 6. studenoga 2019. možete nakon prijave pogledati OVDJE, s time da je na početku emisije ubačena emisija Otvoreno, pa Hrvatska za 5 počinje od 35. minute (upute kao se registrirati pronađite na kraju članka).

Tema emisije pod naslovom “Život kao dar i promicanje kulture života” bila je odgovoriti na pitanje “Koliko je vrijedan ljudski život i kako u društvu promicati kulturu života?”, a gosti su bili Ante Čaljkušić, vjeroučitelj, teolog i voditelj molitvene inicijative “40 dana za život”, Petra MilkovićTino Krvavica, novinar portala Bitno.net, Elma Rita Marjanović i Magdalena Krpina Zdilar, koordinatorica Hoda za život u Zagrebu.

Temu je komentirao i bioetičar i filozof, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić.

“Samo da je jedan život spašen, isplatilo se”, istaknula je u emisiji Petra Milković, izvršna direktorica kampanje 40 dana za život.

> Pročitajte 10 činjenica o pobačaju!

> (FOTO) Završila 12. kampanja inicijative 40 dana za život: Oko 3200 molitelja i volontera sudjelovalo u bdjenju pred bolnicama i domovima zdravlja

> Pročitajte objašnjenje pravobraniteljice zašto u inicijativi ’40 dana za život’ djeca ne smiju sudjelovati, a na prosvjedu ‘Pravda za djevojčice’ smiju

> (VIDEO) Djevojčica uz Sarnavku čitala poruku o silovanju. Je li to iskorištavanje djeteta? Što kaže pravobraniteljica?

O čemu se govorilo u emisiji?

Emisija je upriličena na kraju kampanje inicijative 40 dana za život, koja je održana u rekordnom broju gradova – njih 33 na 35 mjesta bdjenja (jer se u Zagrebu i Splitu moli na dvije lokacije).

Kampanja “Za dijete više!” odjeknula je diljem Hrvatske, a slike radosnih obitelji s više djece razveselile su sve koji su ih vidjeli.

Organizatori znaju i za jedan spašen život tijekom ove kampanje, i to pred domom zdravlja u Zaprešiću, što je snažno svjedočanstvo jer je Zaprešić jedan od četiri nova grada uključena u ovu kampanju. Osim tog grada, tu su još i Poreč, Trogir i Vrbovec. Tri dana uoči početka jesenske kampanje, spašen je još jedan život!

Sudionika molitelja i volontera koji su sudjelovali u bdjenju pred bolnicama i domovima zdravlja bilo je 3200, a još puno više ljudi čulo je radosnu vijest o Inicijativi na promocijama knjige, procesijama, predstavljanjima Inicijative u župama.

> Prof. Frane Staničić: Sekularizam je u Hrvatskoj politički projekt

> Sekularizam, sekularnost i odnos Crkve i države – izvrsna raščlamba iz pera poznatog profesora prava i filozofa

> Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke udruge s malo članova i puno prostora u medijima

> Ivan Miklenić: Sekularisti i vjerske slobode

Sarnavka u napadu

Aktivistica Sanja Sarnavka, bivša čelnica udruge B.a. B.e., tvrdi “da se radi o čistoj indoktrinaciji i da je Hrvatska sekularna država samo na papiru. Promovira se jedan svjetonazor kao onaj koji je odličan, odnosno “za pet” u Hrvatskoj. Jasno mi je da emisija “Hrvatska za 5” nije “Otvoreno”, pa se tu ne mora zvati i druga strana, ali ne bi se smjeli ni nametati stavovi drugima. Tko je protiv pobačaja, to je njegovo pravo i nitko ga nikad ne smije tjerati da radi nešto s čime se ne slaže. Međutim, isto tako, ostavi na miru žene koje imaju drukčiji stav, neka same odluče i zaključe što će napraviti”, ustvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Sarnavka.

Nije, kaže, “uočila da Bilić jednak prostor daje i drugoj strani, i da poziva ljude koji se bave zaštitom ljudskih prava. On kroz tu emisiju promovira svoje stavove i uvjerava javnost da je to nešto pozitivno”, ustvrdila je zaključno Sarnavka.

Podsjetimo, legalizacija pobačaja na zahtjev ne smanjuje broj abortusa, već utječe na društvenu svijest da on nije štetan i neispravan. Čak 90 posto žena koje su prošle najtraumatičnije oblike začeća i abortusa izjasnile su se da bi savjetovale druge žene da ne abortiraju. Udrugama koje se bore za pobačaj jedan od većih argumenata jest da se zbog silovanih žena i onih kojima je ugroženo zdravlje mora legalizirati abortus. Takvih slučajeva je manje od 2 posto.

“Meni je najvažnije što kaže znanost jer može dokazati da dijete od 10 tjedana osjeća bol, miče se, može sisati majčinu tekući i zbilja je živo biće.”, upozorila je svojedobno liječnica Lucija Murgić . Pomoću ultrazvuka žena može na zaslonu vidjeti da se ne radi o fetusu kao ‘nečemu’ već se radi o ‘nekome’. Srce djeteta počinje kucati već 21. dan od začeća.

Kako se prijaviti na HRTi?

Da biste pogledali emisiju u cijelosti, besplatno se prijavite na HRTi, multimedijsku uslugu namijenjenu onima koji žele gledati i slušati HRT-ove programe putem interneta na svojim računalima, pametnim telefonima i televizorima.

Korisnici osobnih računala ne trebaju ugraditi nikakvu aplikaciju, nego u svoj preglednik upisuju e-adresu https://hrti.hrt.hr/ i registriraju se.

Korisnici pametnih telefona, tableta i pametnih televizora trebaju u trgovini aplikacija potražiti aplikaciju HRTi i registrirati se nakon što se aplikacija postavi.

Za uređaje Andoroid vrijedi poveznica: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.hrt.hrti

Za uređaje iOS vrijedi poveznica: https://itunes.apple.com/hr/app/hrti/id1061069220?mt=8.

Za uspješnu je registraciju potrebno prihvatiti uvjete korištenja, označiti Captchu te točno upisati svoju zaporku i e-adresu. Nakon toga ćete dobiti e-potvrdu na vašu e-adresu koji morate potvrditi te ćete tako aktivirati svoj korisnički račun.

Izvor: narod.hr