Dosadašnja hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i HDZ-ovka Dubravka Šuica je u četvrtak pred odborom odgovarala na pitanja, kako bi mogla biti potvrđena kao kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije i povjerenice za demografiju i demokraciju.

Odbor je Šuicu potvrdio kao kandidatkinju, a uz premijera Andreja Plenkovića, njenim odgovorima bili su zadovoljni utjecajni SDP-ov zastupnik Joško Klisović te nekadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Većina medija prenijela je kako je nezavisni njemački europarlamentarac upitao HDZ-ovu europarlamentarku o podrijetlu imovine, no zanimljivo je da je Šuica pred odborom odgovarala i na mnoga ideološka pitanja, a posebno se istaknula obećanjem da neće biti protiv progresivnih ideja.

 

“Želimo biti progresivni i bit ćemo dovoljno progresivni da zaštitimo sve. Zabrana diskriminacije je sastavni dio naših ugovora. Ako se referirate na neka moja prošla glasovanja, postojali su problemi u budžetu i slično, ništa protiv rodnih prava. To nije imalo veze s rodnom ravnopravnosti. Kada govorite o LGBT zajednici, također je diskriminacija ako se netko protivi njihovim pravima“, istaknula je Šuica na pitanje kako će raditi s Komisijom(ovaj dio možete pogledati na snimci od 1:19:00).

>Poljski europarlamentarac i bivši liberal otkriva kako je ljevica preuzela desni centar u Europi

>Tko je Dubravka Šuica, Plenkovićeva kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji?

Na pitanje o prihvaćanju novih definicija obitelji i zašto je bila protiv prava LGBT osoba Šuica je otkrila: “Mislim da se definicija obitelj treba ili može ili mora definirati na puno širi način. Ne vidim je samo na tradicionalan način, to nije jedini model obitelj. Nemam ništa protiv da se obitelj definira na puno progresivniji ili liberalniji način. To mi ne predstavlja problem”, otkrila je Šuica, koja je 29 godina članica Hrvatske demokratske zajednice, stranke takozvanog desnog centra(ovaj dio možete pogledati na snimci od 2:13:30).

Na pitanje: “Hoćete li promicati i braniti prava za sve, prava za LGBT zajednicu, manjine poput izbjeglica? Ženska prava odlučivanja o vlastitom tijelu?”, Šuica je odgovorila potvrdno(ovaj dio možete pogledati na snimci od 2:26:15).

“Unija koju ću ja promovirati je zajednica dostojanstva, slobode, jednakosti, vladavine zakona, ljudskih prava. Nediskriminacija, pravda, jednakost. Uvijek ću se držati toga, ne sumnjajte u moja uvjerenja ili moje buduće aktivnosti.”

Na pitanje hoće li tolerirati da pobačaj bude zabranjen u nekim zemljama Šuica je poručila: “Pobačaj je, kao što rekoh, u nadležnosti država članica. U mojoj zemlji je legalan, a u nekim drugim zemljama nije. Ono što ću raditi bit će u duhu Komisije, u tom smjeru ću djelovati”.

Izvor: narod.hr