MAKARSKA (IKA)

„O mila majko nebeska“ pjevalo se u Vepričkoj špilji u ponedjeljak 1. srpnja na susretu misionara i misionarki s ministrantima Splitsko-makarske nadbiskupije. Oko 40-ak misionara posjetilo je marijansko svetište Majke Božje Lurdske – Vepric u programu 31. godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata. Tom posjetu pridružio se gotovo jednak broj ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije koji su u Vepricu na Ministrantskom ljetu.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije pri HBK mons. Ivica Petanjak. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih predstojnikom Ureda za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslavom Banićem i predstojnikom Ureda za duhovna zvanja don Jurom Bjelišem.

Prigodnu homiliju održao je pater Tomislav Mesić, misionar iz Tanzanije. Osvrćući se na Evanđelje rekao je da su misionari čuli Božji glas koji kaže „Hajde za mnom“ i spremno su odgovorili. Uhvatili su plug i ne osvrću se. Naglasio je kako su oni u misijama kako bi svjedočili ljubav te životom naviještali Radosnu vijest. Nije uvijek lako, ali snagu crpe u ljubavi koja ih je pozvala. Pojasnio je kako im posebnu snagu daje molitva svih kršćana koji ih podupiru. Pozvao je vjernike da i dalje molitvom, ali i financijski podupiru misionare diljem svijeta. Važno je jedinstvo misijskog djelovanja u župi s onim djelovanjem koje oni imaju u misijama. „Budimo radosni navjestitelji Uskrsloga da i oni koji nisu vjernici povjeruju preko naših djela i radosti“, zaključio je.

Nakon misnog slavlja, susret je nastavljen u velikoj dvorani svetišta. U ime Splitsko-makarske nadbiskupije sve prisutne je pozdravio don Jakoslav Banić. Posebno je pozdravio mlade iz zajednice „MI Trogir“ koji svojim radom uvelike pomažu misije raznim projektima prikupljanja pomoći. Svoje svjedočanstvo dali su s. Vedrana i s. Paskazija iz misije u Ugandi, te vrhbosanski svećenik na misiji u Peruu vlč. Marko Jukić.

S. Vedrana obratila se izravno ministrantima i pohvalila ih za odvažnost u obavljanju ministrantske službe. U nastavku je ministrantima posvjestila kako u Ugandi žive djeca njihovog uzrasta koja dolaze u školu jer tamo imaju obrok. S. Paskazija, rođena Uganđanka, poručila je djeci kako imaju jednu šansu i da je iskoriste. Djeca u Africi nisu toliko blagoslovljena. Velečasni Marko Jukić je poručio ministrantima kako su oni budućnost svećeničkog zvanja u Domovini i misijama. Kratko se osvrnuo na probleme koje prolaze djeca u Peruu.

Uslijedila je zajednička večera misionara i ministranata. Susret je zaključen blagoslovom biskupa Petenjaka.