Foto: Župa sv. Mihovila – Jelenje, Facebook

Pored oskvrnuća crkve u Kaštelima, noćas se dogodilo i oskvrnuće crkve u Jelenju ponad Rijeke. Zbog oskvrnuća i štete do daljnjega su bogoslužja u crkvi odgođena. Ukradene su i relikvije hrvatskog kardinala i blaženika Alojzija Stepinca.

Župna crkva Sv. Mihovila arkanđela u Jelenju opljačkana je, devastirana i oskvrnuta u noći s ponedjeljka 19. na utorak 20. listopada. Obavljen je policijski očevid. Župnik Ivan Milardović u izjavi za Hrvatski katolički radio rekao je da su otuđene mnoge stvari, liturgijski predmeti, među kojima i moći bl. Alojzija Stepinca iz oltara koje su postavljene 2007. godine.

„Oštećenja su takva da crkvu ne možemo u dogledno vrijeme koristiti, dok se ne vrati u prvotnu funkciju. Policija provodi istražne radnje temeljito i opsežno tako da konačno stanemo na kraj onome tko to čini“, rekao je župnik Milardović. To je treća provala i pokušaj pljačke župne crkve unazad pet godina, a prema riječima župnika, znakovito je da se uvijek ponavlja pred Svi svete.

„Ovakvi čini nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjernička zajednica i drugi ljudi osjećaju se ugroženo i tužno. Kao i ja. Teško mi je i molim za onoga koji je to učinio. Neka mu Gospodin bude milostiv i oprosti sve kriminalne radnje i slabosti i neka se obrati. Mi ćemo zahvaljujući Božjoj providnosti mise u dogledno vrijeme slaviti u područnoj crkvi Sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu koju smo prije pet godina sagradili i blagoslovili“, izjavio je župnik Milardović.

Evo što o tom nemilom događaju izvještava sam župa:

“Dragi prijatelji, župljani i mještani!

Želimo vas obavijestiti da je naša župna crkva sv. Mihovila arkanđela u Jelenju u noći sa ponedjeljka na utorak opljačkana, devastirana i oskvrnuta.

Detaljan policijski očevid je napravljen.

Do daljnjega neće biti svetih misa u župnoj crkvi dok se ne saniraju oštećenja i ne učini određena zadovoljština i crkva pripremi za liturgijska slavlja i okupljanja.

Bezbožnik/(ci) su čak otuđili moći bl. Alojzija Stepinca, a radi istrage nećemo iznositi ostale detalje.

Svete Mise će biti u područnoj crkvi u Podhumu u 18h.

Uskoro će biti postavljen video nadzor i alarmni sustav.
O svemu ćemo vas obavijestiti na vrijeme.

Hvala na razumijevanju!”

 

Izvor: narod.hr