Foto: snimka zaslona

Episkop SPC-a budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas, 26. rujna, u manastiru Đurđevi Stupovi u Crnoj Gori. Arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Činu ustoličenja episkopa Metodija prisustvovao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kao i brojni poslanici, državni uzvanici i predsjednici pojedinih općina, piše Radio Televizija Crne Gore

Čin ustoličenja počeo je u subotu kada su se vjernici, političari i svećenici SPC-a počeli okupljati oko manastira Đurđevi Stupovi. Tom prigodom stigao je iz Hrvatske episkop pakračko-slavonski Ćulibrk, bivši vojni ‘niški specijalac’ i pripadnik 63. padobranske brigade iz Niša. On je skočio padobranom iz aviona s velikom srbijanskom zastavom.

 

Episkop pakračko-slavonski Ćulibrk (Hrvatska) spustio se u Berane (Crna Gora) padobranom s velikom srpskom zastavom

Osim episkopa Ćulibrka padobranom je skakao i pukovnik u mirovini Nenad Kuzmanović iz Udruženja padobranski klub veterana 63. padobranske brigade.

Episkop Metodije, se nakon ustoličenja zahvalio se na molitvama i rekao da se predaje Bogu. Pozivao je sve na jedinstvo i mir.

“Svima upućujem poziv na jedinstvo, jer svi smo jedno, djeca Božja. Gradimo mir i podižimo križ ljubavi prvo u sebi, jer gradeći mir u sebi istinski ćemo ga graditi i oko sebe”, poručio je Metodije.

Patrijarh SPC-a Porfirije je rekao da crkva nije tu da bi rješavala socijalne ili političke probleme ili nadmetanja u tome tko je u pravu.

“A pogotovo nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je cjelina”, poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumiju što je crkva.

Ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve Metodija su prisustvovali premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić, Milojko Spajić, Aleksanadar Stijović i Ratko Mitrović.

U Beranama su bili i predstavnici stranaka Demokratskog fronta, Demokrata, kao i predsjednici nekih općina.

Tradicionalna srpska ikonografija na tlu Crne Gore – srbijanska zastava veća od 50 metara kruži oko manastira Đurđevi Stupovi

Izvor: narod.hr/rtcg.me