BEOGRAD (IKA)

Od posljedica zaraze koronavirusom srpski patrijarh Irinej (90) umro je u petak 20. studenoga u 7:07 sati u Vojnoj covid bolnici „Karaburma“ u Beogradu, priopćeno je na službenoj stranici Srpske pravoslavne Crkve.

Preminuo patrijarh Irinej | Radio Jadran

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, godine 1930. Na krštenju je dobio ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Bogosloviju je završio u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon završetka fakulteta otišao je na služenje vojnog roka, a po povratku je postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora u listopadu 1959. godine u manastiru Rakovica patrijarh German postavio ga je za monaha te dobiva ime Irinej.

Dok je bio na službi profesora u Prizrenskoj bogosloviji poslan je na postdiplomski studij u Atenu.

Godine 1969. godine postavljen je za upravitelja Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa srpskog patrijarha s titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za niškog episkopa, navodi se u životopisu objavljenom na službenoj stranici Srpske pravoslavne Crkve.

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 22. siječnja 2010. u Beogradu izabran je za 45. poglavara Srpske pravoslavne Crkve.

Patrijarh Irinijej primljen je 4. studenoga u Vojnu covid bolnicu „Karaburma“ s dijagnozom covid-19.