VATIKAN (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u utorak 10. studenoga izvještaj na 460 stranica o tijeku istražnog postupka i sankcioniranja nekadašnjega washingtonskoga nadbiskupa i kardinala Theodorea McCarricka.

Izvještaj, koji govori o istrazi koju je 2018. papa Franjo povjerio državnom tajniku Pietru Parolinu pokazuje kako je unatoč brojnim optužbama i glasinama o nemoralnom ponašanju McCarrick uspio ostvariti takvu karijeru. Činjenica se obrazlaže „propustima i podcjenjivanjem podataka na različitim mjestima”. Izvještaj ima popratni komentar glavnoga urednika Vatican Newsa Andree Torniellija, a objavljeno je i priopćenje kardinala Parolina.

Kao odlučujući trenutak ističe se namjeravano imenovanje za nadbiskupa Washingtona koje tradicionalno vodi i kardinalskoj tituli. Istraga koju je tada naložio papa Ivan Pavao II. nije dovela do konkretnih dokaza, premda su i zbog glasina tadašnji nuncij u Washingtonu nadbiskup Gabriel Montalvo i prefekt Kongregacije za biskupe Giovanni Battista Re savjetovali da se McCarrick ne premješta u glavni grad.

Nakon što su u jesen 2005. ponovno pokrenute optužbe za nemoralno ponašanje, papa Benedikt XVI. prihvatio je godine 2006. ostavku tada već 75-godišnjaka, dakle uobičajenu starosnu granicu. Tek kad se u ljeto 2017. pojavila konkretna optužba za zlostavljanje maloljetnika sedamdesetih godina u New Yorku Sveta Stolica pokrenula je službenu istragu. Theodore McCarrick godine 2018. otpušten je iz Kardinalskoga zbora, a 2019. iz kleričkoga staleža.

„Objavljujemo ovaj izvještaj s dubokom boli zbog rana koje je žrtvama, njihovim obiteljima i Crkvi u SAD-u i općoj Crkvi nanio taj slučaj”, istaknuo je kardinal Parolin u priopćenju. Dodao je kako su najnovije vatikanske mjere protiv zlostavljanja i prešućivanja temeljene i na slučaju McCarrick. Izvještaj se temelji na relevantnim podacima iz arhiva Svete Stolice, apostolske nuncijature u Washingtonu i biskupijama koje su navedene. Usto su sa žrtvama i umiješanima u slučaj vođeni i usmeni razgovori.