PODMILAČJE (IKA/KTA)

U jednom od najstarijih i najvećih hodočasničkih središta u Bosni i Hercegovini Podmilačju svečano je 24. lipnja proslavljen patron župe i svetišta sv. Ivan Krstitelj. Središnje misno slavlje s molitvama za bolesnike predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, prenosi nedjelja.ba.

Misno slavlje okupilo je veliki broj hodočasnika, no znatno manji nego prijašnjih godina, te su se vjernici pridržavali propisane udaljenosti. U koncelebraciji je uz provincijala Provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića i podmilačkog župnika i čuvara svetišta fra Filipa Karadžu, bilo još desetak svećenika, a u asistenciji kod oltara bili su franjevački đakoni i bogoslovi,

Sve je pozdravio župnik Karadža, osobito hodočasnike, bolesnike, patnike, siromašne i sve one na rubu društva, kojima je izrazio posebnu blizinu te za njih posebice zamolio zagovor Sv. Ive. „U ovom našem ‘bosanskom Jordanu’, u našoj dolini ovdje u Podmilačju, i ove nas je godine – usprkos kušnjama proisteklim iz pandemije koronavirusa, čudnog virusa kako ga nazva u jednom dopisu naš kardinal Vinko – okupio sv. Ivo, Ivan Krstitelj, prorok Božji i preteča Kristov. Taj Božji čovjek, nije bio niti ljevičar niti desničar, nije vodio ni jalove diplomatske pregovore, ni pravio trule kompromise. Suzbijao je pandemiju grijeha neistine. Živio je i govorio istinu svima, bez obzira na njihov društveni status. Propovijedao je obraćenje, metanoju, promjenu života i promjenu srca“, napomenuo je fra Filip, naglasivši kako u Podmilačje „dolazimo svi sa svojim ranama, vlastitim krhkostima i slabostima, bolestima, ali puni nade da nas zahvati milost Božje ljubavi i oproštenja, izlječenja i ozdravljenja”.

Fra Miljenko je u propovijedi podsjetio kako je u ovom vremenu među svima prisutan strah. „Spopada nas dok slušamo izvješća o zaraženima, preminulima, često već u jutarnjim vijestima. Naš strah ima mnogo lica koja se uvijek i nanovo mijenjanju, ali evo u zadnje vrijeme natkriljuje ih baš ovaj strah – strah ove zaraze. Ali, nisu nas napustili ni oni svakidašnji strahovi koje nosimo. Donijeli smo ih ovdje i pitamo se: što će nas još sve pogoditi i kakve nevolje još sustići, te unatoč svim tim zastrašujućim mogućnostima, možemo li očekivati nešto što će nam donijeti i radost, i oslobođenje i prikladan normalan ljudski život u miru. Jedno je posve sigurno – Bog je postavio točno određen cilj nama u ovome svijet. Taj cilj koji Bog želi postići je spasenje ljudi“, poručio je propovjednik.

U nastavku je ohrabrio vjernike da sve ono što su donijeli sa sobom – stave u svoju molitvu, u svoj zagovorni zaziv sv. Ivi u toj misi. „Sv. Ivan Krstitelj spada u svjedoke vječnosti. On nam pokazuje svojim životom što znači biti svjedok vječnosti u ovom prolaznom svijetu (…) U svom propovijedanju on svraća pogled ljudi prema često zapretenoj čežnji za spasenjem, koja tinja u svim ljudima i raspiruje se i probija na površinu u vremenima ovih nutarnjih pustoši, nesigurnost, dvojbi (…) I onda kad ljudskim očima izgleda da je sve izgubljeno, da je za sve kasno – Bog ima načina sjetiti se svojih vjernika i ispuniti njihove potrebe“, istaknuo je provincijal, podsjetivši koliko je patnje, boli ali i molitava čula ta zelena dolina u Bosni, gdje su i sinoć gorjele vatre „naše nade u bolje sutra“.

„Nek’ u tvom srcu odgori ona riječ iz Evanđelja: dođite svi vi umorni i opterećeni, i ja ću vas osloboditi. Imamo li snage uistinu povjerovati u one riječi koje nas je Isus naučio – Oče naš molimo, ne bilo čiji, nego naš! A kako da otac ne voli dijete koje mu se obraća s ovakvim pouzdanjem“, zaključio je fra Miljenko.

Na kraju se pred Presvetim molilo za bolesnike, te je uslijedio blagoslov. Poslije misnog slavlja, u kojem je pjevanje predvodio mješoviti zbor pod dirigiranjem bogoslova fra Nikole Matoševića, bila je prigoda za blagoslov nabožnih predmeta.

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju najveće je nemarijansko svetište katolika u Bosni i Hercegovini. Mnogi vjernici su i ove godine molili za zagovor moćnom zaštitniku Sv. Ivanu, prelazeći pješice – neki čak i bosonogi, i više od 100 km kako bi uoči i na svetkovinu bili u njegovu svetištu. Hodočasnici su stizali sa svih strana, ne samo iz Jajca i okolnih župa, već i iz Lašvanske te župa Lepeničke doline. Mnogi su noć s 23. na 24. lipnja proveli pod otvorenim nebom u vrećama za spavanje ili jednostavno pokriveni dekama i jaknama. Ivandan kao jednu od najznačajnijih svetkovina ljetnog ciklusa, neki nazivaju i „ljetnim Božićem“. Bogat folklorni sadržaj uz ovu svetkovinu povezuje se poklapanjem s ljetnim solsticijem – odnosno najduljim danom i najkraćom noći. Tako se večer uoči svetog Ivana pale krijesnice, a u Hercegovini ih zovu i svitnjaci.